04 sep 2015 15:56

04 sep 2015 15:56

Köper Röde Orm-tapet?

GULLSPÅNG: Stannar kvar i regionen?

I sommar har den 90 meter långa applikationen med motiv från romanen om Röde Orm visats på Ribbingsfors herrgård.

Går den att förvärva till regionen?

Utställningen har fått fin kritik och nu har Elisabeth Olsson, kommunchef, skickat en förfrågan till Västra Götalandsregionen om intresse finns att köpa in textilen för att baseras i Gullspång då den har en så stark anknytning till trakten.

Tapeten ägs av Carl-Axel Valéns stiftelse som stödjer utbildning av konstnärer och konsthantverkare i Sverige. Gullspångs kommun har fått ett erbjudande att köpa tapeten för cirka 1,5 miljoner kronor.

– Erbjudandet är oerhört lockande med tanke på anknytningen till vår kommun men efter den här sommarutställningen inser vi att vi saknar både åretruntlokaler och kompetens att tillvarata och visa upp tapeten. Samtidigt är Röde Orm på intet sätt endast en lokal angelägenhet utan tillhör det svenska kulturarvet och är förmodligen en av våra mest kända litterära figurer bland allmänheten, skriver Elisabeth Olsson till Västra Götalandsregionen.

Utställningen har fått fin kritik och nu har Elisabeth Olsson, kommunchef, skickat en förfrågan till Västra Götalandsregionen om intresse finns att köpa in textilen för att baseras i Gullspång då den har en så stark anknytning till trakten.

Tapeten ägs av Carl-Axel Valéns stiftelse som stödjer utbildning av konstnärer och konsthantverkare i Sverige. Gullspångs kommun har fått ett erbjudande att köpa tapeten för cirka 1,5 miljoner kronor.

– Erbjudandet är oerhört lockande med tanke på anknytningen till vår kommun men efter den här sommarutställningen inser vi att vi saknar både åretruntlokaler och kompetens att tillvarata och visa upp tapeten. Samtidigt är Röde Orm på intet sätt endast en lokal angelägenhet utan tillhör det svenska kulturarvet och är förmodligen en av våra mest kända litterära figurer bland allmänheten, skriver Elisabeth Olsson till Västra Götalandsregionen.