26 jul 2015 16:28

26 jul 2015 16:28

Rena hemvändardagen

RUDSKOGA: Teknikdagen i Rudskoga får många att komma hem

Det finns hembygdsdagar och så finns det Teknikdagen i Rudskoga.

Bredden på arrangemanget vid hembygdsgården Erk Orsas i Revsten är imponerande.

– Och allt började med att 20 personer för några år sedan visade lite ”järnskrot”, säger Nisse Tjärnbro, ordförande i Rudskoga hembygdsförening som står och tar upp inträde.

Och som för att bekräfta vad Nisse säger så kommer Ola Gran och öser beröm över arrangemanget.

– De är flinka på att visa upp det gamla, vi har här i Rudskoga och vi ser till att boka in ett besök under teknikdagen, det är femte året vi är här, säger Ola, från norska Drammen som kommer i ett sällskap på fyra personer.

Charlie Blomquist, Hova, väcker alltid intresse när han dyker upp. På Teknikdagen slog han ängen med sina hästar. Som sagt, bredden på vad som visas upp är stor. Thomas Larsson, har inte bara en fru från Rudskoga, han är även vd vid Boxwhisky i Bjärtrå, Ådalen.

– Det är väl inte det ultimata och stå här men då vi är sommarboende hundra meter bort ville jag gärna visa upp företaget, sa han.

För Susanne Ekberg, Åtorp, är det grisar som gäller. Hon visar minigrisar och ullsvin.

– I vintras såg de ut som får med sitt ull, säger hon och berättar att de är importerade från Finland.

– Men de är från Ungern, Ullsvinens kött lär vara mycket saftigare och mer smakrikt och är bra för kolesterolet, försäkrar hon.

Nu behöver inte hennes grisar oroa sig för att hamna på någons bord, och åtminstone inte Susannes.

– Nej, nej, tanken är att det ska bli fler ullsvin men så här långt har honan inte varit intresserad.

Bredden på arrangemanget vid hembygdsgården Erk Orsas i Revsten är imponerande.

– Och allt började med att 20 personer för några år sedan visade lite ”järnskrot”, säger Nisse Tjärnbro, ordförande i Rudskoga hembygdsförening som står och tar upp inträde.

Och som för att bekräfta vad Nisse säger så kommer Ola Gran och öser beröm över arrangemanget.

– De är flinka på att visa upp det gamla, vi har här i Rudskoga och vi ser till att boka in ett besök under teknikdagen, det är femte året vi är här, säger Ola, från norska Drammen som kommer i ett sällskap på fyra personer.

Charlie Blomquist, Hova, väcker alltid intresse när han dyker upp. På Teknikdagen slog han ängen med sina hästar. Som sagt, bredden på vad som visas upp är stor. Thomas Larsson, har inte bara en fru från Rudskoga, han är även vd vid Boxwhisky i Bjärtrå, Ådalen.

– Det är väl inte det ultimata och stå här men då vi är sommarboende hundra meter bort ville jag gärna visa upp företaget, sa han.

För Susanne Ekberg, Åtorp, är det grisar som gäller. Hon visar minigrisar och ullsvin.

– I vintras såg de ut som får med sitt ull, säger hon och berättar att de är importerade från Finland.

– Men de är från Ungern, Ullsvinens kött lär vara mycket saftigare och mer smakrikt och är bra för kolesterolet, försäkrar hon.

Nu behöver inte hennes grisar oroa sig för att hamna på någons bord, och åtminstone inte Susannes.

– Nej, nej, tanken är att det ska bli fler ullsvin men så här långt har honan inte varit intresserad.