20 maj 2015 15:49

20 maj 2015 15:49

Livet återvänder till byn Ratankot

RATANKOT: Johan Magnusson på plats

Sophie Lööf, Lööf Foundation, berättar:

– Johan kämpar på i det jordbävningsdrabbade Nepal.

På hemmaplan är det Sophie Lööf, ordförande i stiftelsen, som fungerar som en samlande länk.

– Vi får ett fantastiskt stöd från alla och jag talar med Johan varje dag. Många följer Johans resa på sociala medier.

Sophie Lööf berättar att Johan, inför resan från Kathmandu till Ratankot, hade bra koll på de vad som fattades de föräldralösa barnhemsbarnens.

Liggunderlag

När han kommit till byn och säkerställt barnens behov for han tillbaka till Kathmandu för att köpa grejer till hela byn.

Det som byborna behövde mest var något att ligga på.

– De använder bastmattor som inte ger någon värme eller håller fukten borta. De är hårda och kalla. Så de åkte iväg och kom tillbaka i en överlastad lastbil och materialet räckte till 850 liggunderlag.

– De är kanske inte tjocka, liggunderlagen, men ändå mycket varmare.

Hjärtskärande

Det är rörande scener som utspelar sig berättar Sophie. Det är barn som, i stort sett, inte väger mer än en rissäck men som är beredda att ge sig på att transportera säckarna ett par timmar uppför bergen. Eller när ett sjuttiotal barn, två år och yngre i byn, fick filtar så att de kunde hålla värmen på nätterna. Eller när tonåringarna blir förtjusta i nallar som är ämnade för småsyskon.

– Det är inte svårt att sätta sig in i situationen, de har ju själva aldrig haft några nallar, säger Sophie Lööf som inte kan låta bli att – ungefär – konstatera att livet värderas annorlunda beroende på var man befinner sig.

Barnhemmet

Det händer saker även med det raserade barnhemmet.

– Ingenjörer är på väg till byn och vi ska hyra in arbetskraft. Man har även gått igenom vad som kan räddas, material som fönster som ännu inte var ditsatta, och som låg i ett folkets hus har nu lagts utomhus under en presenning. Folkets hus raserades men materialet därinne klarade sig.

Hur är det med efterskalv?

– Det finns en jordbävning tracking-site, där står att Nepal haft 117 skalv senaste månaden och tio skalv bara senaste veckan.

På hemmaplan är det Sophie Lööf, ordförande i stiftelsen, som fungerar som en samlande länk.

– Vi får ett fantastiskt stöd från alla och jag talar med Johan varje dag. Många följer Johans resa på sociala medier.

Sophie Lööf berättar att Johan, inför resan från Kathmandu till Ratankot, hade bra koll på de vad som fattades de föräldralösa barnhemsbarnens.

Liggunderlag

När han kommit till byn och säkerställt barnens behov for han tillbaka till Kathmandu för att köpa grejer till hela byn.

Det som byborna behövde mest var något att ligga på.

– De använder bastmattor som inte ger någon värme eller håller fukten borta. De är hårda och kalla. Så de åkte iväg och kom tillbaka i en överlastad lastbil och materialet räckte till 850 liggunderlag.

– De är kanske inte tjocka, liggunderlagen, men ändå mycket varmare.

Hjärtskärande

Det är rörande scener som utspelar sig berättar Sophie. Det är barn som, i stort sett, inte väger mer än en rissäck men som är beredda att ge sig på att transportera säckarna ett par timmar uppför bergen. Eller när ett sjuttiotal barn, två år och yngre i byn, fick filtar så att de kunde hålla värmen på nätterna. Eller när tonåringarna blir förtjusta i nallar som är ämnade för småsyskon.

– Det är inte svårt att sätta sig in i situationen, de har ju själva aldrig haft några nallar, säger Sophie Lööf som inte kan låta bli att – ungefär – konstatera att livet värderas annorlunda beroende på var man befinner sig.

Barnhemmet

Det händer saker även med det raserade barnhemmet.

– Ingenjörer är på väg till byn och vi ska hyra in arbetskraft. Man har även gått igenom vad som kan räddas, material som fönster som ännu inte var ditsatta, och som låg i ett folkets hus har nu lagts utomhus under en presenning. Folkets hus raserades men materialet därinne klarade sig.

Hur är det med efterskalv?

– Det finns en jordbävning tracking-site, där står att Nepal haft 117 skalv senaste månaden och tio skalv bara senaste veckan.