16 mar 2015 12:08

17 mar 2015 09:21

Sören snidaren nu i SVT

HOVA: Nu ska fler får ser träsnidaren Niklasson i farten

Läste ni i MT den 26 februari om träsnidaren Sören Niklasson? Några som läste med stort intresse var redaktionen för SVT-programmet Landet Runt.

– Programledaren, Henrik Kruusval, hörde av sig, ja, han tyckte väl det var en fantastisk historia. Han kom hit och filmade en hel eftermiddag när jag jobbade med stubbarna här i Norrkvarn, berättar Sören Niklasson.

Inte nog med det.

– Henrik blev väldigt fascinerad av min planerade resa i höst till Australien och Vanuatu.

Får sällskap?

– Jag ska skulptera avlidne Steve Erwin i Brisbane samt åka vidare och såga till tre hövdingar i tre olika byar. Jo, Henrik blev så intresserad att han, ja, vill följa med. Vi får se om han kan lösa den ekonomiska biten, säger Sören Niklasson som inte säger nej till detta sällskap.

– Nej, det kan ju vara roligt, Henrik menade att det kunde passa i en dokumentär, men vi tar väl en sak i taget, säger Sören.

När sänds inslaget i Landet Runt?

– Söndagen den 22 mars.

Men det är inget nytt för dig?

– Nej, jag har tidigare varit med i belgisk teve och berättade om stugorna i Norrkvarn.

– Programledaren, Henrik Kruusval, hörde av sig, ja, han tyckte väl det var en fantastisk historia. Han kom hit och filmade en hel eftermiddag när jag jobbade med stubbarna här i Norrkvarn, berättar Sören Niklasson.

Inte nog med det.

– Henrik blev väldigt fascinerad av min planerade resa i höst till Australien och Vanuatu.

Får sällskap?

– Jag ska skulptera avlidne Steve Erwin i Brisbane samt åka vidare och såga till tre hövdingar i tre olika byar. Jo, Henrik blev så intresserad att han, ja, vill följa med. Vi får se om han kan lösa den ekonomiska biten, säger Sören Niklasson som inte säger nej till detta sällskap.

– Nej, det kan ju vara roligt, Henrik menade att det kunde passa i en dokumentär, men vi tar väl en sak i taget, säger Sören.

När sänds inslaget i Landet Runt?

– Söndagen den 22 mars.

Men det är inget nytt för dig?

– Nej, jag har tidigare varit med i belgisk teve och berättade om stugorna i Norrkvarn.

Niklas 2 Snidare

Under 1980-talet hade Sören och Sven-Göran Niklasson verkstaden ”Niklas 2 Snidare” i Hova. Till deras mesta spektakulära figur torde räknas den 9,75 meter stora träfiguren Den företagsamme, Hovagubben.