16 mar 2015 16:03

17 mar 2015 06:41

Dom dröjer i mordrättegången

Enligt en rättpsykiatrisk undersökning är den mordåtalade friskförklarad, men nu ska ytterligare en utredning göras.

Den åtalades advokat menar att hans klient kan ha drabbats av en reaktion på alkohol och socker, något som kan kopplas till dennes gastric bypass-operation 2010.

Det kommer dröja ytterligare innan rättegången i Delebäcksmordet kan avslutas i Skaraborgs tingrätt.

Under måndagens förhandlingar beslutades att ytterligare ett utlåtande ska hämtas in om den mordåtalades hälsotillstånd.

Detta efter att hans advokat, Peter Stierna, hävdar att det finns anledning att tro att mannen under mordnatten drabbats av en oberäknelig dumpingeffekt.

Det var natten mot den 27 september i fjol som en död 43-åring man påträffades i Delebäck utanför Hova. Den avlidne mannen hade 23 krossår över kroppen och hade avlidit av de hjärnskador som vållats av kraftigt våld. Ett skohorn i metall och ett cykelställ för bil har tidigare under rättegången presenterats som tillhyggen.

Den nu mordåtalade mannen hade tillbringat kvällen tillsammans med 43-åringen, men hävdade att han slogs mot en okänd inkräktare. Det var först senare, i ett polisförhör, som den nu åtalade mannen kom underfund med att han slogs mot sin kamrat.

Saknar minnesbilder

Han saknar fullständiga minnesbilder av händelsen och nu frågar sig hans försvarare om det kan bero på abnorma reaktioner av alkoholen, dumpingeffekt, eller en kombination av de båda.

– Jag hade varit på toaletten. När jag blev påhoppad av en okänd person som rusade in genom ytterdörren. Helt plötsligt slogs jag för mitt liv, berättade den åtalade i tidigare rättegångsförhandlingar.

De åtalade och hans kamrat, som har känt varandra i 20 år, tillbringade kvällen tillsammans och det har framkommit att de konsumerat stora mängder vin. Ett eventuellt motiv kan vara bråk om pengar, men vad som egentligen hände den där kvällen har ännu inte framkommit i sin helhet.

I stället för de förväntade slutpläderingarna beslutade tingsrätten att gå på försvarare, Peter Stiernas linje. Nu inväntas ytterligare utredning om den mordåtalade mannens uppträdande och sinnesnärvaro under mordnatten kan kopplas samman med bieffekter från en gastric bypass operation 2010.

En överviktsoperation, gastric bypass, betyder att man genom kirurgi stänger vissa delar i magsäcken.

– Dumping kan leda till att föda snabbare passerar ner i tarmen. Dricker man alkohol går det fortare att bli berusar, det kan liknas vid att drick alkohol på fastande mage, säger Mariestadsläkaren Magnus Landgren.

I och med tingsrättens beslut att invänta ytterligare uttalanden väntas rättegången kunna fortsätta tidigast om fyra veckor.

Det kommer dröja ytterligare innan rättegången i Delebäcksmordet kan avslutas i Skaraborgs tingrätt.

Under måndagens förhandlingar beslutades att ytterligare ett utlåtande ska hämtas in om den mordåtalades hälsotillstånd.

Detta efter att hans advokat, Peter Stierna, hävdar att det finns anledning att tro att mannen under mordnatten drabbats av en oberäknelig dumpingeffekt.

Det var natten mot den 27 september i fjol som en död 43-åring man påträffades i Delebäck utanför Hova. Den avlidne mannen hade 23 krossår över kroppen och hade avlidit av de hjärnskador som vållats av kraftigt våld. Ett skohorn i metall och ett cykelställ för bil har tidigare under rättegången presenterats som tillhyggen.

Den nu mordåtalade mannen hade tillbringat kvällen tillsammans med 43-åringen, men hävdade att han slogs mot en okänd inkräktare. Det var först senare, i ett polisförhör, som den nu åtalade mannen kom underfund med att han slogs mot sin kamrat.

Saknar minnesbilder

Han saknar fullständiga minnesbilder av händelsen och nu frågar sig hans försvarare om det kan bero på abnorma reaktioner av alkoholen, dumpingeffekt, eller en kombination av de båda.

– Jag hade varit på toaletten. När jag blev påhoppad av en okänd person som rusade in genom ytterdörren. Helt plötsligt slogs jag för mitt liv, berättade den åtalade i tidigare rättegångsförhandlingar.

De åtalade och hans kamrat, som har känt varandra i 20 år, tillbringade kvällen tillsammans och det har framkommit att de konsumerat stora mängder vin. Ett eventuellt motiv kan vara bråk om pengar, men vad som egentligen hände den där kvällen har ännu inte framkommit i sin helhet.

I stället för de förväntade slutpläderingarna beslutade tingsrätten att gå på försvarare, Peter Stiernas linje. Nu inväntas ytterligare utredning om den mordåtalade mannens uppträdande och sinnesnärvaro under mordnatten kan kopplas samman med bieffekter från en gastric bypass operation 2010.

En överviktsoperation, gastric bypass, betyder att man genom kirurgi stänger vissa delar i magsäcken.

– Dumping kan leda till att föda snabbare passerar ner i tarmen. Dricker man alkohol går det fortare att bli berusar, det kan liknas vid att drick alkohol på fastande mage, säger Mariestadsläkaren Magnus Landgren.

I och med tingsrättens beslut att invänta ytterligare uttalanden väntas rättegången kunna fortsätta tidigast om fyra veckor.