29 jan 2015 19:10

29 jan 2015 19:10

Döden och andra kufar

OTTERBÄCKEN: Västanå teater bjöd på tre värmländska sagor

– Min svärfar är den värsta bokmal jag vet, han slukar allt om nordiska sagor och sägner, sa Sophie Stinnerbom.

Under onsdagskvällen fick publiken ett smakprov då den värmländska sagoskatten. Sägner som omarbetats för scen av Västanå teater. De som bjöd på detta var musiker Sophia Stinnerbom och skådespelarna Anders Sanzén och Adriana Savin. En trio alltså. Men ensemblen växte med hjälp av maskar och inte minst genom att knyta dessa masker till dialekter.

Inget tält

Ett åttiotal bänkade sig i Otterbäckens Folkets hus för att bland annat se sagan om Döden och den listige smeden; under en timmes speltid bjöds det på tre sagor, alla med rötter i Värmland.

– Ja, vi åker utan vår yourta i år. Tältet gör oss begränsade. Nu kan vi spela på fler platser, även på mindre scener, sa Sophia Stinnerbom och medgav att utan detta mongoliska tält var det också betydligt lättare, tidsmässigt, att turnera.

Tätt schema

Efter Otterbäcken väntar nu Vänersborg, Molde och Örebro. Tre platser på lika många dagar.

– Den 1 april börjar öva in sommarens föreställning i Berättarladan i Sunne. I år heter den ”Lomjansguten, en spelmanssägen”, sa Sophia Stinnerbom som efter föreställningen, tillsammans med alla andra, bänkade sig för att äta grönsakssoppa.

VD i publiken

I publiken denna kväll satt Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.

– Det är kul att komma ut och se på verksamheten ute i landet. Idag har jag träffat styrelsen för Gullspångs Riksteaterförening. En förening som vi gärna lyfter fram som det goda exemplet på hur man kan lyckas, visst är de fantastiska, sa Magnus Aspegren.

Under onsdagskvällen fick publiken ett smakprov då den värmländska sagoskatten. Sägner som omarbetats för scen av Västanå teater. De som bjöd på detta var musiker Sophia Stinnerbom och skådespelarna Anders Sanzén och Adriana Savin. En trio alltså. Men ensemblen växte med hjälp av maskar och inte minst genom att knyta dessa masker till dialekter.

Inget tält

Ett åttiotal bänkade sig i Otterbäckens Folkets hus för att bland annat se sagan om Döden och den listige smeden; under en timmes speltid bjöds det på tre sagor, alla med rötter i Värmland.

– Ja, vi åker utan vår yourta i år. Tältet gör oss begränsade. Nu kan vi spela på fler platser, även på mindre scener, sa Sophia Stinnerbom och medgav att utan detta mongoliska tält var det också betydligt lättare, tidsmässigt, att turnera.

Tätt schema

Efter Otterbäcken väntar nu Vänersborg, Molde och Örebro. Tre platser på lika många dagar.

– Den 1 april börjar öva in sommarens föreställning i Berättarladan i Sunne. I år heter den ”Lomjansguten, en spelmanssägen”, sa Sophia Stinnerbom som efter föreställningen, tillsammans med alla andra, bänkade sig för att äta grönsakssoppa.

VD i publiken

I publiken denna kväll satt Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.

– Det är kul att komma ut och se på verksamheten ute i landet. Idag har jag träffat styrelsen för Gullspångs Riksteaterförening. En förening som vi gärna lyfter fram som det goda exemplet på hur man kan lyckas, visst är de fantastiska, sa Magnus Aspegren.