13 jan 2015 10:45

23 jan 2015 14:22

Ynglingar i Norrland samt Småland har suttit i förhör

Inom kort kan det rättsliga efterspelet kring bombhotet mot Gullstensskolan läggas till handlingarna.
De två ynglingarna som förekommit i utredningen har gjort vissa erkännanden.

Anna Bergström, vid åklagarmyndigheten i Luleå, är förvisso fåordig när MT ringer upp. Förundersökningen pågår fortfarande men hon kan berätta att båda ynglingarna, en 18-åring i Arvidsjaur och en 18-åring i Värnamo, har erkänt.

– De har åtminstone gjort vissa medgivanden. Inom ett par veckor hoppas jag att allt är klart.

Varför Gullspång, det är ju långt från både Värnamo och Arvidsjaur?

– Det handlar inte om någon slump, det finns en viss anknytning via en elev. Men mer kan jag inte säga i nuläget. När det gäller rubriceringen så handlar det om olaga hot och falskt larm.

Vad kan det leda till för straff?

– Visst skulle det kunna bli fängelse men det är inte aktuellt i det här fallet, de är båda unga.

Är de ostraffade sedan tidigare?

– Vad jag kan se så är de det, säger åklagare Anna Bergström.

Två bombhot

Det var den 15 december som Gullstensskolan äldre bomhotades. Polisen såg dock sannolikheten för att hotet skulle sättas i verket som liten men Gullspångs kommun och skolpersonalen valde att utrymma skolan och skicka hem eleverna.

Samma dag, cirka 100 mil norrut, hotades en gymnasieskola i Arvidsjaur. Där tog polisen hotet på allvar och en bombgrupp genomsökte skolan. Någon bomb hittades inte men redan samma dag greps en 18-åring, misstänkt för att ligga bakom hotet.

I utredning som följde blev även en 18-åring i Värnamo intressant. Aron Backman, vid norrlandspolisen, bekräftade för MT att de två ungdomarna hade fått kontakt med varandra via nätet och att telefoner och datorer var intressanta i utredningsarbetet.

Anna Bergström, vid åklagarmyndigheten i Luleå, är förvisso fåordig när MT ringer upp. Förundersökningen pågår fortfarande men hon kan berätta att båda ynglingarna, en 18-åring i Arvidsjaur och en 18-åring i Värnamo, har erkänt.

– De har åtminstone gjort vissa medgivanden. Inom ett par veckor hoppas jag att allt är klart.

Varför Gullspång, det är ju långt från både Värnamo och Arvidsjaur?

– Det handlar inte om någon slump, det finns en viss anknytning via en elev. Men mer kan jag inte säga i nuläget. När det gäller rubriceringen så handlar det om olaga hot och falskt larm.

Vad kan det leda till för straff?

– Visst skulle det kunna bli fängelse men det är inte aktuellt i det här fallet, de är båda unga.

Är de ostraffade sedan tidigare?

– Vad jag kan se så är de det, säger åklagare Anna Bergström.

Två bombhot

Det var den 15 december som Gullstensskolan äldre bomhotades. Polisen såg dock sannolikheten för att hotet skulle sättas i verket som liten men Gullspångs kommun och skolpersonalen valde att utrymma skolan och skicka hem eleverna.

Samma dag, cirka 100 mil norrut, hotades en gymnasieskola i Arvidsjaur. Där tog polisen hotet på allvar och en bombgrupp genomsökte skolan. Någon bomb hittades inte men redan samma dag greps en 18-åring, misstänkt för att ligga bakom hotet.

I utredning som följde blev även en 18-åring i Värnamo intressant. Aron Backman, vid norrlandspolisen, bekräftade för MT att de två ungdomarna hade fått kontakt med varandra via nätet och att telefoner och datorer var intressanta i utredningsarbetet.