28 sep 2014 15:24

23 jan 2015 14:42

Foto: Owe E HErmansson

Lena och Lars-Eric med vänner bjöd på fest

Med grannar, familjemedlemmar och goda vänners hjälp arrangeras årligen en skördefest i byn Kronkärr, Södra Råda.
– Det här har blivit en tradition, sa Lena Höglund som basar för det hela.

På lagårdsbacken hade Lena Höglund arrangerat en liten loppis. Här fanns också lite försäljning av diverse närproducerat. Lena höll annars till i ladan. Hon hade fattat posto med spinnrocken nära Lars-Erik Jern som klippte tackorna. Ullen landade om inte i knät på Lena så åtminstone inom räckhåll.

– Jag klipper dem två gånger om året, sa Lars-Erik som hade 25 tackor i båset.

Lena berättade att fåren var tvungna att klippas med viss intervall för att ullen ska gå att beredas.

– Annars blir den tovig och jobbig.

Karade

På ett loft stod Lotta Karlsson och tovade en grytvante. Hon lade det kardade omlott i tre lager, blötte och rullade. För varje gång hon vred ett kvarts varv och tovade vidare syntes det krympa. Trådarna grep in i varandra och gjorde vanten starkare.

– Det går att tillverka det mesta i ull, sa hon.

På byvägen möttes man av skylten ”Kaffeservering i Oves kök”. Ove Larsson och Karin Broman dukade upp läckerheter som ostkaka med squash.

Ove låg också bakom pumpasoppan nere vid sjön.

Skördesoppa vid sjön

– Det här vill vi inte missa, skördefest i Kronkärr, sa Lillvor Ivarsson som, tillsammans med Torbjörn Larsson, rörde om i grytorna.

Ann-Sofie och Alva Hallén stod vid vindskyddet och knådade till brödet till soppan. När det formats langades det över till Göran Ivarsson som gräddade brödet vid en öppen eld.

– Lars-Erik ändrar om ugnen för varje år, så jag vet inte hur brödet blir i år, sa han med glimten i ögat.

Göran Ivarsson behövde inte vara orolig. Det smakade ljuvligt, liksom sopporna, pumpa- respektive skördesoppa. Så erbjöds den hungrige också en skön vy. Att blicka ut över sjön Skagern.

På lagårdsbacken hade Lena Höglund arrangerat en liten loppis. Här fanns också lite försäljning av diverse närproducerat. Lena höll annars till i ladan. Hon hade fattat posto med spinnrocken nära Lars-Erik Jern som klippte tackorna. Ullen landade om inte i knät på Lena så åtminstone inom räckhåll.

– Jag klipper dem två gånger om året, sa Lars-Erik som hade 25 tackor i båset.

Lena berättade att fåren var tvungna att klippas med viss intervall för att ullen ska gå att beredas.

– Annars blir den tovig och jobbig.

Karade

På ett loft stod Lotta Karlsson och tovade en grytvante. Hon lade det kardade omlott i tre lager, blötte och rullade. För varje gång hon vred ett kvarts varv och tovade vidare syntes det krympa. Trådarna grep in i varandra och gjorde vanten starkare.

– Det går att tillverka det mesta i ull, sa hon.

På byvägen möttes man av skylten ”Kaffeservering i Oves kök”. Ove Larsson och Karin Broman dukade upp läckerheter som ostkaka med squash.

Ove låg också bakom pumpasoppan nere vid sjön.

Skördesoppa vid sjön

– Det här vill vi inte missa, skördefest i Kronkärr, sa Lillvor Ivarsson som, tillsammans med Torbjörn Larsson, rörde om i grytorna.

Ann-Sofie och Alva Hallén stod vid vindskyddet och knådade till brödet till soppan. När det formats langades det över till Göran Ivarsson som gräddade brödet vid en öppen eld.

– Lars-Erik ändrar om ugnen för varje år, så jag vet inte hur brödet blir i år, sa han med glimten i ögat.

Göran Ivarsson behövde inte vara orolig. Det smakade ljuvligt, liksom sopporna, pumpa- respektive skördesoppa. Så erbjöds den hungrige också en skön vy. Att blicka ut över sjön Skagern.

  • Owe E Hermansson