12 aug 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

Livlig torgdag i Hova

Fredag är torgdag i Hova och knallarna kommer tidigt för att göra sig beredda för dagens kommers. Fem eller sex stånd blir det men kundkretsen är desto större och stämningen god.

Från Ubbes mobila gatukök sprider sig dofterna av en snabb lunch redan till frukost och Annika Larsson är också tidig med sin ostvagn, likaså Lillemor Björkman som har mängder av grönsaker från Stora Hederna att lägga upp i mångfärgade högar. Petterssons chark laddar upp med korvar och revben, kalvsylta och rökt fläsk och mera, precis som man har gjort ända sedan 1940-talet.

Trogna kunder

– Jag säljer sex dagar i veckan åt Sven-Olof Olsson i Stora Hederna, och vi har många trogna kunder, berättar Lillemor som är pensionär men ändå gillar att hjälpa till. Sedan hon tipsat om en ugnsrätt med sparrispotatis har hon inte tid att prata, kunder droppar in i en stadig ström och tomater, vaxbönor, mangold och potatis packas i påsar och bärs iväg till helgmiddagen.

Korv och fläsk

Många trogna kunder har förstås också Petterssons chark från Lugnås som varit med i Hova i åtskilliga år.

– Fyra isterband, fyra kryddiga och en bit rökt grillskiva, säger Erik Frode från Råglanda, som handlar inför en av sommarens grillkvällar. Jag brukar handla här, det smakar bra, tycker han. Och Anders Steen vet det mesta om sina varor, och hur kunderna vill att det ska smaka.

Ost

– Ge mig en bit av den goda lagrade osten, säger Mia Svensson och betalar en femtiolapp för Västerbottenosten som går så bra till kräftorna. Annika Larsson lägger fram och delar ut smakprover och berättar att brödbilen som brukar vara här inte kommit i dag.

– Hovakunderna är bra, jag säljer bra och trivs här, säger hon och trugar med ytterligare en bit lagrad ost.

Kommersen ökar på allteftersom dagen går, tomt på folk är det aldrig och knallarna har knog att lägga upp nytt och sälja. Och sedan vill kunder och knallar förstås passa på att prata en stund och trivas i solen bland alla goda torgdagsdofter.

Från Ubbes mobila gatukök sprider sig dofterna av en snabb lunch redan till frukost och Annika Larsson är också tidig med sin ostvagn, likaså Lillemor Björkman som har mängder av grönsaker från Stora Hederna att lägga upp i mångfärgade högar. Petterssons chark laddar upp med korvar och revben, kalvsylta och rökt fläsk och mera, precis som man har gjort ända sedan 1940-talet.

Trogna kunder

– Jag säljer sex dagar i veckan åt Sven-Olof Olsson i Stora Hederna, och vi har många trogna kunder, berättar Lillemor som är pensionär men ändå gillar att hjälpa till. Sedan hon tipsat om en ugnsrätt med sparrispotatis har hon inte tid att prata, kunder droppar in i en stadig ström och tomater, vaxbönor, mangold och potatis packas i påsar och bärs iväg till helgmiddagen.

Korv och fläsk

Många trogna kunder har förstås också Petterssons chark från Lugnås som varit med i Hova i åtskilliga år.

– Fyra isterband, fyra kryddiga och en bit rökt grillskiva, säger Erik Frode från Råglanda, som handlar inför en av sommarens grillkvällar. Jag brukar handla här, det smakar bra, tycker han. Och Anders Steen vet det mesta om sina varor, och hur kunderna vill att det ska smaka.

Ost

– Ge mig en bit av den goda lagrade osten, säger Mia Svensson och betalar en femtiolapp för Västerbottenosten som går så bra till kräftorna. Annika Larsson lägger fram och delar ut smakprover och berättar att brödbilen som brukar vara här inte kommit i dag.

– Hovakunderna är bra, jag säljer bra och trivs här, säger hon och trugar med ytterligare en bit lagrad ost.

Kommersen ökar på allteftersom dagen går, tomt på folk är det aldrig och knallarna har knog att lägga upp nytt och sälja. Och sedan vill kunder och knallar förstås passa på att prata en stund och trivas i solen bland alla goda torgdagsdofter.

  • Ewa Renverth