06 aug 2014 14:21

23 jan 2015 14:40

Riksdagsledamot på lantbruksbesök

Besök av riksdagsledamot Sten Bergheden (M) och moderaternas talesperson i lantbruksfrågor Ulf Berg fick kycklinguppfödarna Ulrik och Susanna Larsson som är första generationens bonde på Ingelstorps gård i Hova.

– Tanken med det arrangerade mötet på Ingelstorps gård var att vi skulle få ta del av de närvarande lantbrukarnas tankar och erfarenheter, och att därmed ge lantbrukarna en bättre chans att vara med och påverka Moderaternas och nästa mandatperiods lantbrukspolitik, sa Sten Bergheden.

Bättre villkor

På plats för mötet fanns också gårdens ägare, Ulrik Larsson, grisproducent Rikard Frisk, Fredrik Gustavsson, spannmålsodling, Håkan Persson, ”månskensbonde” och foderförsäljning, Harald Olsson, kycklingproduktion, Kjell Hansson, vapenhandel och oppositionsrådet i Gullspångs kommun Björn Thodenius (M). Ämnet runt bordet rörde sig förstås mycket om ekonomi, EU och de regler och skatter som finns runt livsmedelsproduktionen i Sverige.

Begränsande

– Kycklingen eller grisen som mår dåligt i Danmark smakar ändå bra när den säljs billigt i Sverige, och då märks det ingen skillnad om det handlar om 44 kilo per kvadratmeter eller 36, det mesta tillåtna för oss, sa kycklingproducenten Harald Olsson. Vi ska följa svensk lagstiftning som begränsar oss men danska importen då?

– Skit i hur många kilo det är, tyckte Ulf Berg, djuren ska skötas året om och börjar de må dåligt syns det direkt, också på lägre produktion, och det vill ingen.

– Om man bara ser på ett så stort företag som Ikea som går ut globalt, deras köttbullar till exempel, där begränsar också våra livsmedelslagar möjligheterna, sa Sten Bergheden.

Många frågor

Vidare diskuterades kommunal upphandling och om att kommunen skulle ha fortsatta kontroller hela kontraktistiden för att inte byten av varor ska ske under hand, och om vilka kunskaper veterinärer bör ha, och om olika bekymmer och begränsningar som följer med livsmedelsverkets regler.

– Det här är egentligen en tillväxtbransch, vi behöver ta marknadsandelar, hitta nischer, som till exempel antibiotikafritt kött. För djurskydd går kanske inte att sälja in på en marknad som Kina, kommenterade Sten Bergheden.

– Tanken med det arrangerade mötet på Ingelstorps gård var att vi skulle få ta del av de närvarande lantbrukarnas tankar och erfarenheter, och att därmed ge lantbrukarna en bättre chans att vara med och påverka Moderaternas och nästa mandatperiods lantbrukspolitik, sa Sten Bergheden.

Bättre villkor

På plats för mötet fanns också gårdens ägare, Ulrik Larsson, grisproducent Rikard Frisk, Fredrik Gustavsson, spannmålsodling, Håkan Persson, ”månskensbonde” och foderförsäljning, Harald Olsson, kycklingproduktion, Kjell Hansson, vapenhandel och oppositionsrådet i Gullspångs kommun Björn Thodenius (M). Ämnet runt bordet rörde sig förstås mycket om ekonomi, EU och de regler och skatter som finns runt livsmedelsproduktionen i Sverige.

Begränsande

– Kycklingen eller grisen som mår dåligt i Danmark smakar ändå bra när den säljs billigt i Sverige, och då märks det ingen skillnad om det handlar om 44 kilo per kvadratmeter eller 36, det mesta tillåtna för oss, sa kycklingproducenten Harald Olsson. Vi ska följa svensk lagstiftning som begränsar oss men danska importen då?

– Skit i hur många kilo det är, tyckte Ulf Berg, djuren ska skötas året om och börjar de må dåligt syns det direkt, också på lägre produktion, och det vill ingen.

– Om man bara ser på ett så stort företag som Ikea som går ut globalt, deras köttbullar till exempel, där begränsar också våra livsmedelslagar möjligheterna, sa Sten Bergheden.

Många frågor

Vidare diskuterades kommunal upphandling och om att kommunen skulle ha fortsatta kontroller hela kontraktistiden för att inte byten av varor ska ske under hand, och om vilka kunskaper veterinärer bör ha, och om olika bekymmer och begränsningar som följer med livsmedelsverkets regler.

– Det här är egentligen en tillväxtbransch, vi behöver ta marknadsandelar, hitta nischer, som till exempel antibiotikafritt kött. För djurskydd går kanske inte att sälja in på en marknad som Kina, kommenterade Sten Bergheden.

  • Ewa Renverth