28 jul 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

Kultur i sommarlandskap

SÖDRA RÅDA: Kul tur i tiden

I gassande sommarhetta är en tur ut i sommarlandskapet en lisa för kropp och själ. Här bjuds på ny och gammal kultur och efter middag på fisk vid Vänerns strand är ett svalkande dopp som avslutning aldrig långt borta.

Broholms nostalgi och café i Backa uppmuntrar till möten mellan generationer. 50-talsbilarna, husvagnen och miljöerna känner många igen. Så lät musiken, så tvättade vi, så lite kostade glassen då. Och medan samtalet spinner vidare tar folk en hembakad fika i Karl-Everts och Gunilla Broholms fina trädgård.

– Vi har byggt ett nytt växthus med sittplatser, bra när det är kyligt på våren, säger Gunilla och visar den nya bion uppbyggd med hjälp av stolar och affischer från hembygdföreningen. Mer än 6000 besökare kan de räkna in den här säsongen.

Kyrkomuseum

Vid den nedbrunna gamla kyrkan i Södra Råda pågår kyrkorekonstruktionen, och besöksanläggningen med tre guider är välbesökt även när det är mer än 30 grader i skuggan som i dag, berättar Agne Niklasson som står med de avfotograferade kormålningarna bakom sig.

– En tur kan ta mellan tio minuter och timmen, beroende på hur intresserad gruppen är. Se vilket arbete, fortsätter han och visar upp en planka som är gjord på gammalt sätt med skräyxa. Här finns otroligt mycket intressant att se och lära.

Verksamhet har det varit i Södra Råda Hembygdsgård också med den öppna vägkyrka som traditionsenligt tjänat som rekreation för kropp och själ för många besökare från när och fjärran.

Konstutställning

Vid Ribbingsfors Herrgård avslutas nu konstutställningen med Bengt Olsons verk, ”Från Södra Råda till Paris”

Galleristen Jörgen Persson visar upp ett verk från sent 60- tal med de organiska dragen som var typiska för Bengt Olson under den perioden.

– Vi har haft minst tvåtusen besökare och är mycket nöjda med det.

Permakulturist

Ekologisk salva och den eftersökta linoljesåpan- och tvålen köper man i Bonstorp av Anna Lagerstål med make som är självhushållare och permakulturister.

– Jag har haft fullt upp, berättar hon och säger att det ringer kunder långväga ifrån för att få tag på hennes speciella varor. Också det kultur, av en mycket yngre sort.

Broholms nostalgi och café i Backa uppmuntrar till möten mellan generationer. 50-talsbilarna, husvagnen och miljöerna känner många igen. Så lät musiken, så tvättade vi, så lite kostade glassen då. Och medan samtalet spinner vidare tar folk en hembakad fika i Karl-Everts och Gunilla Broholms fina trädgård.

– Vi har byggt ett nytt växthus med sittplatser, bra när det är kyligt på våren, säger Gunilla och visar den nya bion uppbyggd med hjälp av stolar och affischer från hembygdföreningen. Mer än 6000 besökare kan de räkna in den här säsongen.

Kyrkomuseum

Vid den nedbrunna gamla kyrkan i Södra Råda pågår kyrkorekonstruktionen, och besöksanläggningen med tre guider är välbesökt även när det är mer än 30 grader i skuggan som i dag, berättar Agne Niklasson som står med de avfotograferade kormålningarna bakom sig.

– En tur kan ta mellan tio minuter och timmen, beroende på hur intresserad gruppen är. Se vilket arbete, fortsätter han och visar upp en planka som är gjord på gammalt sätt med skräyxa. Här finns otroligt mycket intressant att se och lära.

Verksamhet har det varit i Södra Råda Hembygdsgård också med den öppna vägkyrka som traditionsenligt tjänat som rekreation för kropp och själ för många besökare från när och fjärran.

Konstutställning

Vid Ribbingsfors Herrgård avslutas nu konstutställningen med Bengt Olsons verk, ”Från Södra Råda till Paris”

Galleristen Jörgen Persson visar upp ett verk från sent 60- tal med de organiska dragen som var typiska för Bengt Olson under den perioden.

– Vi har haft minst tvåtusen besökare och är mycket nöjda med det.

Permakulturist

Ekologisk salva och den eftersökta linoljesåpan- och tvålen köper man i Bonstorp av Anna Lagerstål med make som är självhushållare och permakulturister.

– Jag har haft fullt upp, berättar hon och säger att det ringer kunder långväga ifrån för att få tag på hennes speciella varor. Också det kultur, av en mycket yngre sort.

  • Ewa Renverth