24 jul 2014 14:19

23 jan 2015 14:40

Många möjligheter på semestern

Semester i augusti och framåt har många möjligheter och härligt sommarväder inbjuder förstås till sol- och vattenlek men det finns fler trevliga aktiviteter för den som vill vara mer aktiv.

Badar gör alla som har tillfälle just nu i värmeböljan som både gläder och plågar, vattenlekar kyler ner och roar alla åldrar. Riktigt välbesökta badstränder har det förstås varit de senaste dagarna vid Otterberget i Skagern, vid Skagersvik och Barfoten i Otterbäcken med vattentemperaturer på runt 26 grader på vissa håll.

Mer aktivt

– Jodå, det finns turistliv efter Riddarveckan också, skrattar Louise Bengtsson på Turistbyrån i Hova, som har många goda förslag till de besökare som inte vill ligga i blöt hela tiden. Så här års kommer semestersugna svenskar, men också gäster från Tyskland och Holland i lite större utsträckning för att njuta av naturen, skogen och fisket i Skagern och Gullspångsälven.

Några tips

– Fortfarande pågår utställning i nostalgiform på Broholms i Backa och konstnären Bengt Olson ställer ut på Ribbingsfors Herrgård. Vägkyrka står öppen i Södra Råda och många besöker också den gamla kyrkplatsen där arbetet på rekonstruktion av den nerbrunna kyrkan pågår. Och så finns det ju fjorton vandringsleder med utgångspunkt Högsåsen också, en del småstigar också anpassade för barn.

Högsåsen

– Från 1,5 kilometer till kombinationer som blir upp till 6-7 mil, kan man välja att vandra, berättar Ulf Sandberg, ordförande i Högsåsen Narven i Tiveden ekonomisk förening som sköter och underhåller kommunens naturreservat och samarbetar med ett 60-tal föreningar och entreprenörer samt kommuner och länsstyrelse i fem kommuner.

– Man kan börja vid Högsåsen sedan Laxå, Olshammar, Granvik, Undenäs och Älgarås till exempel, och vill man rida har Ösjönäs paket som är populärt, där hästar och guide ingår, avslutar Ulf.

Badar gör alla som har tillfälle just nu i värmeböljan som både gläder och plågar, vattenlekar kyler ner och roar alla åldrar. Riktigt välbesökta badstränder har det förstås varit de senaste dagarna vid Otterberget i Skagern, vid Skagersvik och Barfoten i Otterbäcken med vattentemperaturer på runt 26 grader på vissa håll.

Mer aktivt

– Jodå, det finns turistliv efter Riddarveckan också, skrattar Louise Bengtsson på Turistbyrån i Hova, som har många goda förslag till de besökare som inte vill ligga i blöt hela tiden. Så här års kommer semestersugna svenskar, men också gäster från Tyskland och Holland i lite större utsträckning för att njuta av naturen, skogen och fisket i Skagern och Gullspångsälven.

Några tips

– Fortfarande pågår utställning i nostalgiform på Broholms i Backa och konstnären Bengt Olson ställer ut på Ribbingsfors Herrgård. Vägkyrka står öppen i Södra Råda och många besöker också den gamla kyrkplatsen där arbetet på rekonstruktion av den nerbrunna kyrkan pågår. Och så finns det ju fjorton vandringsleder med utgångspunkt Högsåsen också, en del småstigar också anpassade för barn.

Högsåsen

– Från 1,5 kilometer till kombinationer som blir upp till 6-7 mil, kan man välja att vandra, berättar Ulf Sandberg, ordförande i Högsåsen Narven i Tiveden ekonomisk förening som sköter och underhåller kommunens naturreservat och samarbetar med ett 60-tal föreningar och entreprenörer samt kommuner och länsstyrelse i fem kommuner.

– Man kan börja vid Högsåsen sedan Laxå, Olshammar, Granvik, Undenäs och Älgarås till exempel, och vill man rida har Ösjönäs paket som är populärt, där hästar och guide ingår, avslutar Ulf.

  • Ewa Renverth