27 mar 2014 06:00

23 jan 2015 14:33

Föreställning mot fördomar och utanförskap

Friends och unhcr på skolturné

Varje år flyr tusentals barn från krig och kaos till Sverige.
I dag stannar kampanjen Hej Sverige till på Gullstensskolan med kortpjäsen Personnummer XXXX.

Kortpjäsen Personnummer XXXX, är speciellt skriven för kampanjen av Shebly Niavarani. Till föreställningen hör en tillhörande föreläsning som fördjupar och diskuterar de frågor som pjäsen tar upp.

Varje år flyr tusentals barn från krig och kaos. De landar i Sverige utan varken sin mamma eller pappa. Kampanjen Hej Sverige vill med hjälp av berättelser från verkligheten, öka förståelsen för allas lika värde och motverka utanförskap i högstadiet.

Tidigare i år genomförde Hej Sverige, en undersökning där det visar att unga svenskar har dåligt uppfattning om situationen för ensamkommande flyktingbarn. Många av de som deltog i undersökningen menade också att skolan gör för lite för att få alla att trivas.

Drygt var tredje ung som deltog känner någon som har flytt till Sverige utan en förälder. 78 procent tycker att alla barn som tvingas fly till Sverige utan sina föräldrar ska få stanna.

– Det är svårt för oss att förstå att ett barn kan ha färdats hängande under en lastbil i 36 timmar utan mat eller vatten för att ta sig över en gräns till ett annat land. Genom de här barnens egna berättelser vill vi engagera unga och få igång samtal om människors olika bakgrund och lika värde, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.

Förra året anlände fler än 3 500 barn till Sverige utan sin mamma eller pappa. Barnen kommer framförallt från Afghanistan och Somalia. De splittras från sina familjer och bär med sig gripande historier om en lång och farlig resa till Sverige. För dessa barn blir mötet med det svenska samhället och skolan ofta en stor utmaning.

På torsdagen kommer Hej Sverige till Gullspång för en föreställning av kortpjäsen Personnummer XXXX, speciellt skriven för kampanjen av Shebly Niavarani. Till föreställningen hör en tillhörande föreläsning som fördjupar och diskuterar de frågor som pjäsen tar upp.

Kortpjäsen Personnummer XXXX, är speciellt skriven för kampanjen av Shebly Niavarani. Till föreställningen hör en tillhörande föreläsning som fördjupar och diskuterar de frågor som pjäsen tar upp.

Varje år flyr tusentals barn från krig och kaos. De landar i Sverige utan varken sin mamma eller pappa. Kampanjen Hej Sverige vill med hjälp av berättelser från verkligheten, öka förståelsen för allas lika värde och motverka utanförskap i högstadiet.

Tidigare i år genomförde Hej Sverige, en undersökning där det visar att unga svenskar har dåligt uppfattning om situationen för ensamkommande flyktingbarn. Många av de som deltog i undersökningen menade också att skolan gör för lite för att få alla att trivas.

Drygt var tredje ung som deltog känner någon som har flytt till Sverige utan en förälder. 78 procent tycker att alla barn som tvingas fly till Sverige utan sina föräldrar ska få stanna.

– Det är svårt för oss att förstå att ett barn kan ha färdats hängande under en lastbil i 36 timmar utan mat eller vatten för att ta sig över en gräns till ett annat land. Genom de här barnens egna berättelser vill vi engagera unga och få igång samtal om människors olika bakgrund och lika värde, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.

Förra året anlände fler än 3 500 barn till Sverige utan sin mamma eller pappa. Barnen kommer framförallt från Afghanistan och Somalia. De splittras från sina familjer och bär med sig gripande historier om en lång och farlig resa till Sverige. För dessa barn blir mötet med det svenska samhället och skolan ofta en stor utmaning.

På torsdagen kommer Hej Sverige till Gullspång för en föreställning av kortpjäsen Personnummer XXXX, speciellt skriven för kampanjen av Shebly Niavarani. Till föreställningen hör en tillhörande föreläsning som fördjupar och diskuterar de frågor som pjäsen tar upp.

  • Johanna Drath