06 dec 2013 12:04

23 jan 2015 14:28

Vinnare är vi allihopa

Fem vinnare i fyra kategorier. Omöjlig ekvation kan tyckas men i den nyinstiftade kategorin Kulturism finns två pristagare.
Både Ulf Sandberg och Galleri Hova lyfts fram.

”Kulturpriset 2013” tilldelas Karl Henry Jansson med motiveringen: ”För sitt långa och stora musikengagemang är han en god ambassadör för sin hembygd. Karl Henry Jansson är en av arrangörerna till Nunnestad spelmansträff, han finns också med när spelmansträffen på Otterbergets camping går av stapeln, samt en av initiativtagarna till allsångskvällarna i Amnehärad. Han är aktiv i Amnehärads kyrkokör och spelar gärna upp till rullstolsdans på Amnegården.”

För detta får han 5 000 kronor samt diplom.

– Jag blev överraskade, men det är naturligtvis trevligt och roligt, säger Karl Henry när MT ringer upp och gratulerar.

– De vill ge mig priset på kommunfullmäktiges julfest fredagen den 13 men då är jag bokad för en pensionärsfest i Björneborgs Folket hus. En gammal tradition som jag inte kan lämna återbud till. Allt för många skulle bli ledsna.

Kulturturism

Det nyinstiftade priset ”Kulturturism” tilldelas både Ulf Sandberg och Galleri Hova. Ulf Sandberg då han ”är en nätverkare som inte skyr några gränser. Riddarveckan, Sköna maj, rid- och vandringsleder, Högsåsen med kolmilor”. Ulf Sandberg tilldelas ett konstverk till ett värde av 1000 kronor samt diplom.

– Naturligtvis väldig roligt att kommunen uppmärksammar vårt jobb, säger Ulf som passar på att lyfta fram alla andra som gör ovanstående arrangemang möjliga.

– Det krävs många för att det här ska bli av.

Galleri Hova

De öppnade portarna så sent som i maj 2013 och har redan haft över 2000 besökare. Galleri Hova får priset för att det lockar så många till bygden: ”Under Riddarveckan var det besökare från hela vårt avlånga land samt turister från Holland, Tyskland, Norge, Frankrike, Polen och England.”

Och genom att satsa på gästutställare med hög kvalitet stärker Galleri Hova sitt varumärke med spännande utställningar året runt. På sikt vill även galleriet visa upp nya lokala förmågor. De får ett konstverk till ett värde av 1 000 kronor samt diplom.

– Det känns bra, en erkänsla och en uppmuntran till oss att fortsätta, säger illustratör Jessica Lindholm.

Broholms i Backa

Kulturpriset 2013 ”Kulturhistoria” tilldelas Broholms Nostalgi och Café i Södra Råda. På kort tid har Gunilla och Karl-Evert Broholm skapat ett populärt besöksmål ”där besökarna får historiska tillbakablickar av det svenska folkhemmet. Dessutom kan man avnjuta hembakat och kaffe i den natursköna trädgården. Gunilla och Karl-Evert Broholm har på ett fantastiskt sätt satt Södra Råda på den kulturhistoriska kartan”. Priset är ett konstverk värde 1 000 kronor, plakett i kommunhuset samt diplom.

– Enormt roligt, bara detta att någon har nominera oss är ju ett bevis på att folk uppskattar vårt arbete, säger Gunilla Broholm.

Ellen Theander

Kulturpriset 2013 gällande ”Årets ungdomsaktivitet” tilldelas Ellen Theander. Hon arrangerade festivalen Ekokalyps i Hova. ”En tvådagarsfestival med allvarlig underton - jordens hållbarhet. Festivalen hade kända föreläsare från hela landet, musik, workshops och mycket annat. Ellen Theander fick ungdomar från kommunen och från andra delar av landet att komma till Hova och lära sig mer kring temat hållbarhet”. Elever från konstskolor, folkhögskolor och universitet reste till Hova enbart för denna festival.

MT har inte lyckats nå Ellen Theander, som får 1 000 kronor och diplom, för en kommentar.

”Kulturpriset 2013” tilldelas Karl Henry Jansson med motiveringen: ”För sitt långa och stora musikengagemang är han en god ambassadör för sin hembygd. Karl Henry Jansson är en av arrangörerna till Nunnestad spelmansträff, han finns också med när spelmansträffen på Otterbergets camping går av stapeln, samt en av initiativtagarna till allsångskvällarna i Amnehärad. Han är aktiv i Amnehärads kyrkokör och spelar gärna upp till rullstolsdans på Amnegården.”

För detta får han 5 000 kronor samt diplom.

– Jag blev överraskade, men det är naturligtvis trevligt och roligt, säger Karl Henry när MT ringer upp och gratulerar.

– De vill ge mig priset på kommunfullmäktiges julfest fredagen den 13 men då är jag bokad för en pensionärsfest i Björneborgs Folket hus. En gammal tradition som jag inte kan lämna återbud till. Allt för många skulle bli ledsna.

Kulturturism

Det nyinstiftade priset ”Kulturturism” tilldelas både Ulf Sandberg och Galleri Hova. Ulf Sandberg då han ”är en nätverkare som inte skyr några gränser. Riddarveckan, Sköna maj, rid- och vandringsleder, Högsåsen med kolmilor”. Ulf Sandberg tilldelas ett konstverk till ett värde av 1000 kronor samt diplom.

– Naturligtvis väldig roligt att kommunen uppmärksammar vårt jobb, säger Ulf som passar på att lyfta fram alla andra som gör ovanstående arrangemang möjliga.

– Det krävs många för att det här ska bli av.

Galleri Hova

De öppnade portarna så sent som i maj 2013 och har redan haft över 2000 besökare. Galleri Hova får priset för att det lockar så många till bygden: ”Under Riddarveckan var det besökare från hela vårt avlånga land samt turister från Holland, Tyskland, Norge, Frankrike, Polen och England.”

Och genom att satsa på gästutställare med hög kvalitet stärker Galleri Hova sitt varumärke med spännande utställningar året runt. På sikt vill även galleriet visa upp nya lokala förmågor. De får ett konstverk till ett värde av 1 000 kronor samt diplom.

– Det känns bra, en erkänsla och en uppmuntran till oss att fortsätta, säger illustratör Jessica Lindholm.

Broholms i Backa

Kulturpriset 2013 ”Kulturhistoria” tilldelas Broholms Nostalgi och Café i Södra Råda. På kort tid har Gunilla och Karl-Evert Broholm skapat ett populärt besöksmål ”där besökarna får historiska tillbakablickar av det svenska folkhemmet. Dessutom kan man avnjuta hembakat och kaffe i den natursköna trädgården. Gunilla och Karl-Evert Broholm har på ett fantastiskt sätt satt Södra Råda på den kulturhistoriska kartan”. Priset är ett konstverk värde 1 000 kronor, plakett i kommunhuset samt diplom.

– Enormt roligt, bara detta att någon har nominera oss är ju ett bevis på att folk uppskattar vårt arbete, säger Gunilla Broholm.

Ellen Theander

Kulturpriset 2013 gällande ”Årets ungdomsaktivitet” tilldelas Ellen Theander. Hon arrangerade festivalen Ekokalyps i Hova. ”En tvådagarsfestival med allvarlig underton - jordens hållbarhet. Festivalen hade kända föreläsare från hela landet, musik, workshops och mycket annat. Ellen Theander fick ungdomar från kommunen och från andra delar av landet att komma till Hova och lära sig mer kring temat hållbarhet”. Elever från konstskolor, folkhögskolor och universitet reste till Hova enbart för denna festival.

MT har inte lyckats nå Ellen Theander, som får 1 000 kronor och diplom, för en kommentar.

  • Owe E Hermansson