13 sep 2018 06:00

13 sep 2018 06:00

Ryssland övar på avstånd

Att Ryssland den 11 september inledde vad som beskrivs som den största militärövningen sedan 1981 har i Sverige gått tämligen obemärkt förbi. Övningen, Vostok-2018, utspelar sig i Sibirien och enligt den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu deltar 300 000 ryska soldater. Det kan jämföras med de 13 000 soldater som enligt Ryssland deltog i förra årets övning Zapad-2017, som utspelade sig i landets västra delar, eller de 155 000 soldaterna i den senaste Sibirienövningen, Vostok-2014.

Utöver de 300 000 ryska soldaterna deltar 36 000 militära fordon, 1 000 stridsflygplan och 80 krigsfartyg i Vostok-2018. Dessutom deltar både Mongoliet och Kina. Det är första gången Kina blir inbjudet att delta i övningen, som hålls vart fjärde år. De ryska grannrelationerna blir således allt vänligare i landets östra delar, samtidigt som Rysslands ökade militära aggressivitet möter betydligt kyligare reaktioner i Europa.

Det ligger visserligen i Rysslands egna intressen att Vostok-2018 med sin storlek demonstrerar landets militära kapacitet för omvärlden, och därför kan siffrorna om antalet soldater och fordon vara något i överkant. Men även om den angivna storleken tummas ned en aning är övningen med marginal den största på mycket länge.

Att Ryssland övar inför en storskalig konflikt är således uppenbart. Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov är övningens storlek motiverad av vad han kallar ”aggressiva och ovänliga attityder” mot landet. Omvärldens oro gentemot den ryska upprustningen och militära aggressiviteten, som inte minst visar sig i agerandet mot Ukraina, är dock högst befogad. Att Ryssland genomför en övning i den här skalan är inget att rycka på axlarna åt.

Även Sverige bör hålla ett vakande öga mot Sibirien under övningen. Den sker visserligen långt borta men de ryska styrkor som visar upp sin förmåga där skulle lika gärna kunna förflytta sig till landets västra delar. Sibirien erbjuder dessutom övning i ett hårt vinterklimat, vilket ger ännu en anledning att följa Vostok-2018.

Också för Natos del är övningen betydligt mer avlägsen än förra årets Zapad-2017, som bland annat skedde i direkt närhet till militäralliansens territorium i form av de baltiska länderna. Då sammanföll övningen dessutom med den svenska övningen Aurora 17, som delvis utspelades i Östersjön och där flera Natoländer deltog. Då var det dock lättare att både bevaka och begränsa den ryska övningen, vilket är betydligt svårare under Vostok-2018.

Att Ryssland övar dessa omfattande styrkor på behörigt avstånd från Sverige och Nato må kännas betryggande, men det bör det inte göra. Det Ryssland som nu övar med 300 000 soldater i Sibirien är fortfarande samma Ryssland som finns på andra sidan Östersjön.

Agnes Karnatz

Att Ryssland den 11 september inledde vad som beskrivs som den största militärövningen sedan 1981 har i Sverige gått tämligen obemärkt förbi. Övningen, Vostok-2018, utspelar sig i Sibirien och enligt den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu deltar 300 000 ryska soldater. Det kan jämföras med de 13 000 soldater som enligt Ryssland deltog i förra årets övning Zapad-2017, som utspelade sig i landets västra delar, eller de 155 000 soldaterna i den senaste Sibirienövningen, Vostok-2014.

Utöver de 300 000 ryska soldaterna deltar 36 000 militära fordon, 1 000 stridsflygplan och 80 krigsfartyg i Vostok-2018. Dessutom deltar både Mongoliet och Kina. Det är första gången Kina blir inbjudet att delta i övningen, som hålls vart fjärde år. De ryska grannrelationerna blir således allt vänligare i landets östra delar, samtidigt som Rysslands ökade militära aggressivitet möter betydligt kyligare reaktioner i Europa.

Det ligger visserligen i Rysslands egna intressen att Vostok-2018 med sin storlek demonstrerar landets militära kapacitet för omvärlden, och därför kan siffrorna om antalet soldater och fordon vara något i överkant. Men även om den angivna storleken tummas ned en aning är övningen med marginal den största på mycket länge.

Att Ryssland övar inför en storskalig konflikt är således uppenbart. Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov är övningens storlek motiverad av vad han kallar ”aggressiva och ovänliga attityder” mot landet. Omvärldens oro gentemot den ryska upprustningen och militära aggressiviteten, som inte minst visar sig i agerandet mot Ukraina, är dock högst befogad. Att Ryssland genomför en övning i den här skalan är inget att rycka på axlarna åt.

Även Sverige bör hålla ett vakande öga mot Sibirien under övningen. Den sker visserligen långt borta men de ryska styrkor som visar upp sin förmåga där skulle lika gärna kunna förflytta sig till landets västra delar. Sibirien erbjuder dessutom övning i ett hårt vinterklimat, vilket ger ännu en anledning att följa Vostok-2018.

Också för Natos del är övningen betydligt mer avlägsen än förra årets Zapad-2017, som bland annat skedde i direkt närhet till militäralliansens territorium i form av de baltiska länderna. Då sammanföll övningen dessutom med den svenska övningen Aurora 17, som delvis utspelades i Östersjön och där flera Natoländer deltog. Då var det dock lättare att både bevaka och begränsa den ryska övningen, vilket är betydligt svårare under Vostok-2018.

Att Ryssland övar dessa omfattande styrkor på behörigt avstånd från Sverige och Nato må kännas betryggande, men det bör det inte göra. Det Ryssland som nu övar med 300 000 soldater i Sibirien är fortfarande samma Ryssland som finns på andra sidan Östersjön.

Agnes Karnatz