11 sep 2018 06:00

11 sep 2018 06:00

Abrahamsson-effekten slog igenom

”Det här är en lagseger för Alliansen”, kommenterade kommunalråd Johan Abrahamsson (M) valresultatet.

De fyra allianspartierna sitter med en betryggande majoritet efter valet, men moderaterna är den stora vinnaren i Mariestad. Lokalt går partiet betydligt bättre än på riksplan. Förklaringen är en ”Abrahamsson-effekt”.

Älskad i vissa läger och hatad i andra, men både beundrare och belackare kan enas om en sak – Abrahamsson är en riktig ”doer”. Det har nu gett utdelning.

Han väjer inte för konflikter och driver sin linje. Så väckte exempelvis hans beslut att polisanmäla ensamkommande som ljugit om sin ålder, och därmed fått bidrag de inte var berättigade till, en väldig debatt som fick spridning över hela landet. Det skrämde inte Abrahamsson.

Han arbetar tydligt efter devisen att den som måste vara vän med alla kan inte var vän med någon.

En politik som gasar mer än bromsar tog hem valsegern. Mariestadborna uppskattar uppenbarligen att det har hänt mycket under den mandatperiod vi lämnar och det betalade sig i fler röster. Kritik om höga låneskulder har inte skrämt upp medborgarna. Väljarna tycks i stället hålla tummarna att en offensiv politik med stora nyinvesteringar lönar sig i längden.

Oavsett vad man tycker om den förda politiken håller de allra flesta med om att Abrahamsson får saker att hända.

Valresultatet kan ses som ett bevis på att kommunpolitik ofta handlar mer om person än parti.

Genom åren har vi haft andra färgstarka politiker som vågat sticka ut och haft gedigna kunskaper. Så var exempelvis ”Rosengren-effekten” tydlig under många år. Då var Vänstern i Mariestad betydligt större än i riket. Nu har den trenden brutits och Vänsterpartiet i Mariestad gör ett sämre val än rikspartiet.

Inte heller blev det någon ”Ekeroth-effekt” att tala om. Oppositionsråd Ida Ekeroth (S) har troligen förlorat lokala röster på sin kampanj för att komma in i Riksdagen. Kritikerna har ifrågasatt taktiken att hålla alla dörrar öppna, vilket lämnar väljarna utan svar.

Vänstersidan har också fått kritik för att föra en alldeles för svag oppositionspolitik i skuggan av ett starkt kommunalråd.

Till Ida Ekeroths försvar ska sägas att det har varit en synnerligen svår uppgift att både ena ett tidigare splittrat parti samtidigt som hon ska stå upp mot ett populärt kommunalråd. Valresultatet visar att hon förlorade den kampen. Det betyder inte att hon skött sitt uppdrag dåligt.

Det är ännu inte klart om hon får packa väskan till Riksdagen eller ej. Visserligen mister Socialdemokraterna ett mandat i Skaraborg och enligt listans rangordning blir det Ida Ekeroth som får stanna hemma, men personrösterna kan avgöra om hon kryssar sig förbi Erik Ezelius från Tidaholm. Det är inte omöjligt. Ida Ekeroth är ett starkt namn i partiet som vågat visa framfötterna.

Skulle riksdagsdrömmen spricka så är det ingen stor förlust för Mariestad. Då har vi nämligen två erfarna kommunalråd i kommunen att leda politiken de närmaste fyra åren - Abrahamsson och Ekeroth.

Karin Eriksson

”Det här är en lagseger för Alliansen”, kommenterade kommunalråd Johan Abrahamsson (M) valresultatet.

De fyra allianspartierna sitter med en betryggande majoritet efter valet, men moderaterna är den stora vinnaren i Mariestad. Lokalt går partiet betydligt bättre än på riksplan. Förklaringen är en ”Abrahamsson-effekt”.

Älskad i vissa läger och hatad i andra, men både beundrare och belackare kan enas om en sak – Abrahamsson är en riktig ”doer”. Det har nu gett utdelning.

Han väjer inte för konflikter och driver sin linje. Så väckte exempelvis hans beslut att polisanmäla ensamkommande som ljugit om sin ålder, och därmed fått bidrag de inte var berättigade till, en väldig debatt som fick spridning över hela landet. Det skrämde inte Abrahamsson.

Han arbetar tydligt efter devisen att den som måste vara vän med alla kan inte var vän med någon.

En politik som gasar mer än bromsar tog hem valsegern. Mariestadborna uppskattar uppenbarligen att det har hänt mycket under den mandatperiod vi lämnar och det betalade sig i fler röster. Kritik om höga låneskulder har inte skrämt upp medborgarna. Väljarna tycks i stället hålla tummarna att en offensiv politik med stora nyinvesteringar lönar sig i längden.

Oavsett vad man tycker om den förda politiken håller de allra flesta med om att Abrahamsson får saker att hända.

Valresultatet kan ses som ett bevis på att kommunpolitik ofta handlar mer om person än parti.

Genom åren har vi haft andra färgstarka politiker som vågat sticka ut och haft gedigna kunskaper. Så var exempelvis ”Rosengren-effekten” tydlig under många år. Då var Vänstern i Mariestad betydligt större än i riket. Nu har den trenden brutits och Vänsterpartiet i Mariestad gör ett sämre val än rikspartiet.

Inte heller blev det någon ”Ekeroth-effekt” att tala om. Oppositionsråd Ida Ekeroth (S) har troligen förlorat lokala röster på sin kampanj för att komma in i Riksdagen. Kritikerna har ifrågasatt taktiken att hålla alla dörrar öppna, vilket lämnar väljarna utan svar.

Vänstersidan har också fått kritik för att föra en alldeles för svag oppositionspolitik i skuggan av ett starkt kommunalråd.

Till Ida Ekeroths försvar ska sägas att det har varit en synnerligen svår uppgift att både ena ett tidigare splittrat parti samtidigt som hon ska stå upp mot ett populärt kommunalråd. Valresultatet visar att hon förlorade den kampen. Det betyder inte att hon skött sitt uppdrag dåligt.

Det är ännu inte klart om hon får packa väskan till Riksdagen eller ej. Visserligen mister Socialdemokraterna ett mandat i Skaraborg och enligt listans rangordning blir det Ida Ekeroth som får stanna hemma, men personrösterna kan avgöra om hon kryssar sig förbi Erik Ezelius från Tidaholm. Det är inte omöjligt. Ida Ekeroth är ett starkt namn i partiet som vågat visa framfötterna.

Skulle riksdagsdrömmen spricka så är det ingen stor förlust för Mariestad. Då har vi nämligen två erfarna kommunalråd i kommunen att leda politiken de närmaste fyra åren - Abrahamsson och Ekeroth.

Karin Eriksson