09 sep 2018 22:20

10 sep 2018 10:05

Den viktigaste valkompassen börjar nu

LEDARE

Den första påminnelsen om valet i går fick jag via en flash i mobilen vid niotiden på morgonen.
”Inte bestämt dig än? Guide: Det vill riksdagspartierna i tio viktiga frågor.”

Det var verkligen fem i tolv.

Har man haft fyra långa år att utvärdera partierna och dessutom en hetsig valrörelse bakom sig borde väljarna veta vilka valsedlar de ska stoppa ner i kuverten.

Att rösta är inget man ska ta lätt på. Är man dåligt påläst eller står vid valurnan och kastar tärning så kanske det är bättre att inte rösta alls. Samtidigt har det blivit svårare att veta hur en röst på ett parti kommer att påverka. Det finns inte något block som får majoritet i Riksdagen utifrån de allianser man har i dag.

Vi bestämmer oss också senare i valrörelsen och väljarna är mer rörliga än tidigare. Enligt SVT:s vallokalsundersökning är det fler väljare än någonsin som bytt parti sedan förra valet.

Nu är vallokalerna i alla fall stängda. Valkompasser och uppdateringar är nedsläckta. Har man inte lagt sin röst får man vänta till valet 2022. Valräkningen pågår och vi följer rösträkningen för att se vilka som har vuxit och vilka som har tappat röster. Hur regeringsbildningen kommer att se ut lär vi få vänta på.

Det som rapporterats hittills visar att det är oerhört jämnt mellan blocken.

Den senaste uppdateringen av riksdagsvalet före MT:s pressläggning hittar du på sidan sex och sju. Kommunvalet är ännu i sin linda och du kan läsa mer om resultatet på sidan fyra och fem i dagens tidning eller på webben.

Det är egentligen nu det börjar.

Den bästa valkompassen är att hålla sig uppdaterad från dag ett. Kommunpolitiken följer du allra bäst via Mariestads-Tidningen. Kommer vallöftena att infrias? Hur kan politikerna driva utvecklingen av våra kommuner framåt? Hur ska Mariestad, Gullspång och Töreboda arbeta för att hjälpa flyktingar och invandrare att komma in i samhället? Vilka krav bör ställas? Kommer beslutsfattarna att klokt förvalta ekonomin och säkra välfärden för alla? Hur hanterar man kriser och oförutsedda händelser?

Det är nämligen så vi upprätthåller en demokrati värd namnet. Det handlar inte om att under några veckor inför valet göra valkompasser utifrån några få frågor eller läsa undersökningar om vilket parti som lovar mest ledighet och slantar i plånboken. Demokrati är mer än att shoppa välfärd. Det kräver engagemang och utvärdering. Vilket samhälle vill vi ha och hur stärker vi landet långsiktigt? Hur ska man veta hur trovärdiga löftena är om man inte har en aning om vad politikerna ägnat sig åt under mandatperioden?

Ska jag önska något inför nästa val så blir det väljare som blickar både bakåt och framåt.

För att klara det måste man följa samhällsfrågor under hela mandatperioden.

Vi på Mariestads-Tidningen lovar att hjälpa dig.

Karin Eriksson

Det var verkligen fem i tolv.

Har man haft fyra långa år att utvärdera partierna och dessutom en hetsig valrörelse bakom sig borde väljarna veta vilka valsedlar de ska stoppa ner i kuverten.

Att rösta är inget man ska ta lätt på. Är man dåligt påläst eller står vid valurnan och kastar tärning så kanske det är bättre att inte rösta alls. Samtidigt har det blivit svårare att veta hur en röst på ett parti kommer att påverka. Det finns inte något block som får majoritet i Riksdagen utifrån de allianser man har i dag.

Vi bestämmer oss också senare i valrörelsen och väljarna är mer rörliga än tidigare. Enligt SVT:s vallokalsundersökning är det fler väljare än någonsin som bytt parti sedan förra valet.

Nu är vallokalerna i alla fall stängda. Valkompasser och uppdateringar är nedsläckta. Har man inte lagt sin röst får man vänta till valet 2022. Valräkningen pågår och vi följer rösträkningen för att se vilka som har vuxit och vilka som har tappat röster. Hur regeringsbildningen kommer att se ut lär vi få vänta på.

Det som rapporterats hittills visar att det är oerhört jämnt mellan blocken.

Den senaste uppdateringen av riksdagsvalet före MT:s pressläggning hittar du på sidan sex och sju. Kommunvalet är ännu i sin linda och du kan läsa mer om resultatet på sidan fyra och fem i dagens tidning eller på webben.

Det är egentligen nu det börjar.

Den bästa valkompassen är att hålla sig uppdaterad från dag ett. Kommunpolitiken följer du allra bäst via Mariestads-Tidningen. Kommer vallöftena att infrias? Hur kan politikerna driva utvecklingen av våra kommuner framåt? Hur ska Mariestad, Gullspång och Töreboda arbeta för att hjälpa flyktingar och invandrare att komma in i samhället? Vilka krav bör ställas? Kommer beslutsfattarna att klokt förvalta ekonomin och säkra välfärden för alla? Hur hanterar man kriser och oförutsedda händelser?

Det är nämligen så vi upprätthåller en demokrati värd namnet. Det handlar inte om att under några veckor inför valet göra valkompasser utifrån några få frågor eller läsa undersökningar om vilket parti som lovar mest ledighet och slantar i plånboken. Demokrati är mer än att shoppa välfärd. Det kräver engagemang och utvärdering. Vilket samhälle vill vi ha och hur stärker vi landet långsiktigt? Hur ska man veta hur trovärdiga löftena är om man inte har en aning om vad politikerna ägnat sig åt under mandatperioden?

Ska jag önska något inför nästa val så blir det väljare som blickar både bakåt och framåt.

För att klara det måste man följa samhällsfrågor under hela mandatperioden.

Vi på Mariestads-Tidningen lovar att hjälpa dig.

Karin Eriksson