24 aug 2017 06:00

24 aug 2017 16:32

När samhället förändras krävs politisk framsyn

De gigantiska shopping-galleriorna var något helt nytt för mig när jag som ung vuxen i slutet på 80-talet läste ett år i USA.

Vår ”hemarena” var Raleigh Springs Mall, en av de första i Memphis, byggd 1971. I gallerian fanns flera restauranger, biografer, spelhallar och ett 70-tal butiker. Många av mina skolkamrater jobbade extra i gallerians butiker och här fanns allt man kunde önska sig och lite till. Jämfört med det påvra utbudet i Skövde var det kommersens paradis.

Här köpte jag min första balklänning till ett riktigt fyndpris på JC Penneys. Den hänger fortfarande i garderoben som ett minnesmärke över tider som flytt.

Någon gång hade jag tänkt åka tillbaka. Gå runt min gamla skola och huset jag bodde i. Ta med mina döttrar för att shoppa på Raleigh Springs Mall.

Så blir det inte. Under våren revs hela gallerian efter att butikerna successivt flyttat ut. De sista större ”anchor stores” lämnade för fem år sedan. Nya fräschare shoppingcentrum har växt upp på andra håll i staden och köpvanorna har förändrats. De stora inbyggda galleriornas tid sägs vara förbi. Så förklaras Raleigh Springs Malls snöpliga slut.

En annan förklaring på sociala medier är ”white-flight”, dvs att den vita medelklassen lämnar stadsdelen. Gängbråk och kriminalitet har ökat. Huspriserna har gått ner. Redan under min tid var det många som tyckte att det var obehagligt att gå den korta promenaden från bilen till affären med risk för att bli rånad, i alla fall på kvällstid. Nu har det blivit värre. Skolan har råkat ut för flera våldsincidenter. I våras försökte en 15-åring mörda en 14-åring som kom undan med skottskada i benet. Skolpersonal har tvingats använda pepparspray vid större gängbråk.

Craigmont High School hade tidigare ett gott rykte. Det var exempelvis en av få skolor med ett eget planetarium. Elever från mindre bemedlade områden bussades in till skolan för att få en chans till bättre utbildning. Flera av mina skolkamrater har senare nått långt inom den akademiska världen. Memphis, staden där Martin Luther King blev mördad, kämpade mot segregering och för inkludering. I vissa avseenden har man lyckats, i andra inte.

Jag kan inte låta bli att känna visst vemod över skolans öde. Vem kunde dessutom ana att den påkostade gallerian skulle förfalla och bli ett tillhåll för droghandel och koppartjuvar.

Min gamla stadsdel i Memphis väcker tankar även om vårt samhälle. Nu växer det upp stora shopping-malls utanför våra städer. Kommer trenden från USA med övergivna gallerior att få större genomslag även här? Köpstaden i Skara gick i graven 2012 och ska enligt planerna rivas i höst.

Vad händer med vår egen handel? Kan vi bromsa utvecklingen med butiksdöd? En analys på Skaraborgsdagarna visade att handeln kommer att minska drastiskt framöver om vi inte förändrar våra konsumtionsvanor.

Ur det perspektivet kan det tyckas lite underligt, oavsett fastighetspriser, att kommunägda Mariehus köp av huvudsakligen bostadsfastigheter väckte större rabalder än köp av Knallenhuset, vars shopping-galleria haft svårt att drivas på affärsmässig grund. Rimligt är att handel ska bäras och bekostas av kunder, inte skattebetalare.

Man kan också fundera på vad som händer med ett tidigare homogent land som nu ska hysa en stor mängd människor från andra kulturer när vi inte nått längre med integrationen? Utanförskapet växer.

Många frågor hänger i luften.

De kommer säkerligen att hamna på den politiska agendan när vi nu går mot valår.

Vad kommer då att hända på platsen där Raleigh Springs Mall en gång stod?

Jo, det kommer att byggas en promenadväg, en skate-rink, ett bibliotek och inte minst en stor polisstation. Kanske är det just vad stadsdelen behöver.

Karin Eriksson

De gigantiska shopping-galleriorna var något helt nytt för mig när jag som ung vuxen i slutet på 80-talet läste ett år i USA.

Vår ”hemarena” var Raleigh Springs Mall, en av de första i Memphis, byggd 1971. I gallerian fanns flera restauranger, biografer, spelhallar och ett 70-tal butiker. Många av mina skolkamrater jobbade extra i gallerians butiker och här fanns allt man kunde önska sig och lite till. Jämfört med det påvra utbudet i Skövde var det kommersens paradis.

Här köpte jag min första balklänning till ett riktigt fyndpris på JC Penneys. Den hänger fortfarande i garderoben som ett minnesmärke över tider som flytt.

Någon gång hade jag tänkt åka tillbaka. Gå runt min gamla skola och huset jag bodde i. Ta med mina döttrar för att shoppa på Raleigh Springs Mall.

Så blir det inte. Under våren revs hela gallerian efter att butikerna successivt flyttat ut. De sista större ”anchor stores” lämnade för fem år sedan. Nya fräschare shoppingcentrum har växt upp på andra håll i staden och köpvanorna har förändrats. De stora inbyggda galleriornas tid sägs vara förbi. Så förklaras Raleigh Springs Malls snöpliga slut.

En annan förklaring på sociala medier är ”white-flight”, dvs att den vita medelklassen lämnar stadsdelen. Gängbråk och kriminalitet har ökat. Huspriserna har gått ner. Redan under min tid var det många som tyckte att det var obehagligt att gå den korta promenaden från bilen till affären med risk för att bli rånad, i alla fall på kvällstid. Nu har det blivit värre. Skolan har råkat ut för flera våldsincidenter. I våras försökte en 15-åring mörda en 14-åring som kom undan med skottskada i benet. Skolpersonal har tvingats använda pepparspray vid större gängbråk.

Craigmont High School hade tidigare ett gott rykte. Det var exempelvis en av få skolor med ett eget planetarium. Elever från mindre bemedlade områden bussades in till skolan för att få en chans till bättre utbildning. Flera av mina skolkamrater har senare nått långt inom den akademiska världen. Memphis, staden där Martin Luther King blev mördad, kämpade mot segregering och för inkludering. I vissa avseenden har man lyckats, i andra inte.

Jag kan inte låta bli att känna visst vemod över skolans öde. Vem kunde dessutom ana att den påkostade gallerian skulle förfalla och bli ett tillhåll för droghandel och koppartjuvar.

Min gamla stadsdel i Memphis väcker tankar även om vårt samhälle. Nu växer det upp stora shopping-malls utanför våra städer. Kommer trenden från USA med övergivna gallerior att få större genomslag även här? Köpstaden i Skara gick i graven 2012 och ska enligt planerna rivas i höst.

Vad händer med vår egen handel? Kan vi bromsa utvecklingen med butiksdöd? En analys på Skaraborgsdagarna visade att handeln kommer att minska drastiskt framöver om vi inte förändrar våra konsumtionsvanor.

Ur det perspektivet kan det tyckas lite underligt, oavsett fastighetspriser, att kommunägda Mariehus köp av huvudsakligen bostadsfastigheter väckte större rabalder än köp av Knallenhuset, vars shopping-galleria haft svårt att drivas på affärsmässig grund. Rimligt är att handel ska bäras och bekostas av kunder, inte skattebetalare.

Man kan också fundera på vad som händer med ett tidigare homogent land som nu ska hysa en stor mängd människor från andra kulturer när vi inte nått längre med integrationen? Utanförskapet växer.

Många frågor hänger i luften.

De kommer säkerligen att hamna på den politiska agendan när vi nu går mot valår.

Vad kommer då att hända på platsen där Raleigh Springs Mall en gång stod?

Jo, det kommer att byggas en promenadväg, en skate-rink, ett bibliotek och inte minst en stor polisstation. Kanske är det just vad stadsdelen behöver.

Karin Eriksson