05 maj 2017 06:00

05 maj 2017 06:00

En påminnelse om det sårbara samhället

I måndags sände P1 programmet ”Om kriget kommer” som handlade om vår säkerhet och vad som krävs för att skydda vårt land. Det var dystra analyser.

Säkerheten måste ses som ett komplext system där traditionellt markförsvar kombineras med åtgärder för att förhindra cyberattacker. Kan man stänga av en fiendes eldistribution eller datatrafik kan det räcka för att få som man vill i en konfliktsituation.

Kaarlis Neretnieks, tidigare rektor på försvarshögskolan och ledamot av Krigsvetenskapsakademin, tog ett exempel hur detta skulle kunna yttra sig i ett framtida uppskruvat läge där en främmande makt säger att de vill ”låna” Gotland. Sveriges svar blir nej. Hotet kan då bli att: ”Ok, men då stänger vi ner ert betalsystem”. Vad svarar man då?

Mariestad fick på torsdagen känna av i mindre skala hur sårbart vårt samhälle är. Telia hade ett tekniskt fel vilket påverkade deras nät under flera timmar mitt på dagen. På Mariestads-Tidningen avstannade verksamheten nästan helt inne på kontoret då vi varken kom åt vårt telefonnät, vår server eller kunde ringa med våra företagsmobiler.

I en stor koncern får man hjälpa varandra och några medarbetare åkte över till vår systertidning i Skövde, men i skrivande stund vet jag fortfarande inte hur vi ska klara att leverera allt material till dagens tidning. Den snabba uppdateringen på www.mariestadstidningen.se drabbades direkt, men kom snabbt upp igen. Jag hoppas att det inte ska medföra några större besvär för er läsare.

Det innebär för oss som företag extra kostnader för resor och förmodligen flera övertidstimmar samt stress för våra medarbetare. Det är överkomligt, men det är inte bara vi som har drabbats. Flera butiker fick problem med sina betalsystem mitt under de viktiga lunchtimmarna. Någon ersättning för uteblivna affärer lär inte betalas ut, dessutom är det tråkigt att trogna kunder blir besvikna. Tillverkningsindustrin har också drabbats i olika grad.

Sjukhuset och larmfunktioner inom omsorgen har inte påverkats, då hade förmodligen prioriteringsordningen blivit en annan. Telia meddelade vid lunchtid att allt borde fungera igen klockan 15.00. Det är en deadline som redan överskridits. Vill det sig illa får jag också sätta mig i bilen till Skövde för att kunna lägga över den här texten i våra redaktionella system.

Tankarna går till Kaarlis Neretnieks ord om vårt sårbara samhälle. Nu drabbades Mariestad på grund av ett tekniskt fel, men vad hade hänt om det var en attack inom ett större regionalt område? Hur skulle det gå om strömmen försvann samtidigt? Vilket ansvar har leverantörerna för att säkra sina system? Det finns all anledning att fundera över hur människors hälsa och välmående påverkas.

När vår digitala värld upphör att fungera är det inte bara ett irriterande eller möjligen skönt avbrott i en stressig tillvaro. Det är en stor ekonomisk förlust och ett hot mot människors hälsa.

Avbrottet i Mariestad, som var ytterst begränsat, är mest en påminnelse om att vi måste se över våra säkerhetsåtgärder.

Karin Eriksson

I måndags sände P1 programmet ”Om kriget kommer” som handlade om vår säkerhet och vad som krävs för att skydda vårt land. Det var dystra analyser.

Säkerheten måste ses som ett komplext system där traditionellt markförsvar kombineras med åtgärder för att förhindra cyberattacker. Kan man stänga av en fiendes eldistribution eller datatrafik kan det räcka för att få som man vill i en konfliktsituation.

Kaarlis Neretnieks, tidigare rektor på försvarshögskolan och ledamot av Krigsvetenskapsakademin, tog ett exempel hur detta skulle kunna yttra sig i ett framtida uppskruvat läge där en främmande makt säger att de vill ”låna” Gotland. Sveriges svar blir nej. Hotet kan då bli att: ”Ok, men då stänger vi ner ert betalsystem”. Vad svarar man då?

Mariestad fick på torsdagen känna av i mindre skala hur sårbart vårt samhälle är. Telia hade ett tekniskt fel vilket påverkade deras nät under flera timmar mitt på dagen. På Mariestads-Tidningen avstannade verksamheten nästan helt inne på kontoret då vi varken kom åt vårt telefonnät, vår server eller kunde ringa med våra företagsmobiler.

I en stor koncern får man hjälpa varandra och några medarbetare åkte över till vår systertidning i Skövde, men i skrivande stund vet jag fortfarande inte hur vi ska klara att leverera allt material till dagens tidning. Den snabba uppdateringen på www.mariestadstidningen.se drabbades direkt, men kom snabbt upp igen. Jag hoppas att det inte ska medföra några större besvär för er läsare.

Det innebär för oss som företag extra kostnader för resor och förmodligen flera övertidstimmar samt stress för våra medarbetare. Det är överkomligt, men det är inte bara vi som har drabbats. Flera butiker fick problem med sina betalsystem mitt under de viktiga lunchtimmarna. Någon ersättning för uteblivna affärer lär inte betalas ut, dessutom är det tråkigt att trogna kunder blir besvikna. Tillverkningsindustrin har också drabbats i olika grad.

Sjukhuset och larmfunktioner inom omsorgen har inte påverkats, då hade förmodligen prioriteringsordningen blivit en annan. Telia meddelade vid lunchtid att allt borde fungera igen klockan 15.00. Det är en deadline som redan överskridits. Vill det sig illa får jag också sätta mig i bilen till Skövde för att kunna lägga över den här texten i våra redaktionella system.

Tankarna går till Kaarlis Neretnieks ord om vårt sårbara samhälle. Nu drabbades Mariestad på grund av ett tekniskt fel, men vad hade hänt om det var en attack inom ett större regionalt område? Hur skulle det gå om strömmen försvann samtidigt? Vilket ansvar har leverantörerna för att säkra sina system? Det finns all anledning att fundera över hur människors hälsa och välmående påverkas.

När vår digitala värld upphör att fungera är det inte bara ett irriterande eller möjligen skönt avbrott i en stressig tillvaro. Det är en stor ekonomisk förlust och ett hot mot människors hälsa.

Avbrottet i Mariestad, som var ytterst begränsat, är mest en påminnelse om att vi måste se över våra säkerhetsåtgärder.

Karin Eriksson