Försvara det öppna samhället

Det har gått nästan en vecka sedan terrorattentatet i Stockholm.

Uppföljningar om den häktade och berättelser om människors sorgeprocess dominerar fortfarande nyhetssändningarna. Många av oss deltog i måndagens tysta minut och finner tröst i alla yttringar av nationell solidaritet och gemenskap.

I dag har samtliga politiska partier i Mariestad en debattartikel där de tillsammans talar om försvaret av ett öppet samhälle. Det är bra och viktigt!

Alla svenskar är inte eniga om vilka uttryck man bör använda för att visa samling. Under de första dagarna var det flera som var kritiska mot att människor lade till den svenska flaggan vid sina profilbilder på Facebook eller andra sociala medier. Det skulle kanske ha gått an om man valde den hjärtformade varianten, eller om personen inte log på bilden, eller om flaggan placerats i underkant istället för högst upp.

Några påpekade också att flaggorna saknades i samband med den tragiska bussolyckan där flera skolelever omkom. Dödsfallen är naturligtvis lika sorgliga oavsett om det sker genom en bussolycka eller en rammande lastbil, men när brottet klassas som terrorbrott har gärningsmannen också en vilja att skada vår stat.

Jag tror att de flesta förstår att flaggan i detta avseende är en symbol för att vi står enade och stöttar varandra. En skenande lastbil på Drottninggatan gör inte att vårt lands stabilitet skakas det minsta. Vi är klokare än så och har fortfarande en god grundtillit.

Däremot finns det anledning att ta hot på allvar och vidta åtgärder för en bättre säkerhet.

Ett första steg är att skärpa terrorlagstiftningen. Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström säger i en intervju med DN att om Sverige verkligen vill få stopp på IS-aktiviteter så vore en lagstiftning likt Norges att föredra. Där säger lagen att det är förbjudet att ansluta sig till en terrororganisation. Att vi inte fått en liknande lagstiftning tidigare är ett klart underbetyg för politiken. Ingen kan ha varit omedveten om den ökande hotbilden mot Sverige.

När en osund nationalism gör sitt segertåg över Europa och kan skrämma slag på den mest förhärdade måste vi stärka både rättsstaten och det öppna samhället. Den styrande eliten borde i vågorna av Brexit och Trumps framgångar förstå att deras demokratiska förankring varit bristfällig. Deras arbetsyta må vara global, men huvuddelen av människorna är bofasta. De styrande har glömt bort eller struntat i att lyssna tillräckligt på de bofastas röst. Likväl har de som inte kan se längre än slutet på sitt eget staket missuppfattat världen om de tror att man kan stänga ute verkligheten genom att bygga högre murar.

Vi lever i nya tider som kräver både sunt förnuft och balans.

Det handlar om ett ansvar för människor som flyr undan krig och förtryck, samtidigt som vi också har en rätt att få vara i fred.

Den som tror att allt blir frid och fröjd bara vi snabbt lyckas kasta ut alla som fått sitt avvisningsbeslut tar grundligt miste. Det är bra att de som inte ska vistas i landet åker hem. Sverige måste bli bättre på att avvisa personer som inte har tillräckliga skäl att få uppehållstillstånd. Men anledningen till att terrorister begår brott är inte att de är flyktingar utan att de är extremister. Det skulle inte spela någon roll om vi över en natt lyckades avhysa alla tusentals personer som är här illegalt. Det finns fortfarande svenska extremister med olika övertygelser kvar i landet.

Jag vill tacka Hamid, Salam, Kabir, Nasratullah, Selim om många fler med rötter i andra länder för att jag såg era svenska flaggor i mitt Facebook-flöde. Ni vet förmodligen mer än de flesta svenskar att frihet kostar och att den behöver värnas för att få finnas kvar.

Att den svenska flaggan inte bara associeras med knätofs, midsommarfirande och girlanger i julgranen. Att det är mer än en symbol att ta till vid sorg eller födelsedagsfirande.

Det är också en frihetssymbol mot förtryck, vare sig det är nazistiskt, islamistiskt eller något annat.

Någon skrev att det var dags att ta tillbaka flaggan från rasisterna. Jag minns inte att jag någonsin har gett bort den.

Karin Eriksson

13 apr 2017 06:00

13 apr 2017 06:00