29 sep 2016 06:00

29 sep 2016 08:36

Wallström på villovägar

Vilka egenskaper är viktiga när FN:s nya generalsekreterare ska väljas? För utrikesminister Margot Wallström (S) är det viktigast att hon är en modig kvinna (SvD 19/9).

Nu pågår en process för att välja en ny ledare som ska ta vid när Ban KI-Moon slutar i januari 2017. En av de favorittippade kandidaterna är bulgariskan Irina Bokova. Hon är nu känd som generaldirektör för Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco. Men inte bara det. Det hon framförallt uppmärksammats för är de korruptionsanklagelser som riktats mot henne. Bokova har spenderat fantasisummor på bland annat dyra lägenheter.

En undersökning visade att Bokova äger lägenheter i Manhattan, New York samt i London och Paris till ett värde av 4,7 miljoner dollar (cirka 40 miljoner kronor). När det oberoende granskningsorganet Bivol (buffel på Bulgariska) granskade familjens inkomster kom man fram till att familjen spenderat åtminstone två miljoner dollar mer än deras inkomster. Varifrån pengarna kommer är oklart, men mycket tyder på en korruptionsskandal.

Bokova sägs också vara gammal kommunist och en av Putins vänner. Hon är utbildad diplomat, i Moskva. Den konservativa brittiska tidningen Daily mail skriver att källor meddelar att hon reser till Moskva efter varje styrelsemöte med Unesco, utan att alltid redovisa vistelsen. Förra året, när världens ledare vände Ryssland ryggen efter annekteringen av Krim valde Bokova att besöka Putins andra världskriget-vinstparad, där också Kubas president Raul Castro och Kinas ledare Xi Jinping deltog (Daily Mail 13/4).

Men inte nog med det. Bokova förespråkade också presidentfrun i Azerbajdzjan som Unescos välgörenhetsambassadör. Ett märkligt val då landets regering kritiserats för att rigga val, stänga ner oberoende media och slänga journalister och meningsmotståndare i fängelse. Presidentfamiljen i Azerbajdzjan har dessutom varit inblandad i flera korruptionsskandaler.

Irina Bokovas omdöme är inte det bästa. Trots det har hon i undersökningar rankats högre än de andra kvinnliga kandidaterna. Därför finns det anledning att vara orolig när flera länder lyfter att en kvinna bör ta över efter Ban Ki-Moon. Om Bokova tar över vore det en katastrof för förtroendet för FN, som redan är svagt.

Att en rättrådig person tar över uppdraget är viktigare än vilket kön personen har. Identitetspolitiken smyger sig dock in i alla rum. Det gör att ursprung, etnicitet och kön framstår som viktigare än vilken kompetens en person besitter. Tanken är att alla ska känna sig representerande. Men de flesta känner större trygghet med en kvalificerad person, än en person som ser ut som en själv.

Därför ska man vara försiktig med att lägga vikt vid yttre attribut. Irina Bokova är en klart olämplig kandidat som generalsekreterare. Det behöver Sverige vara tydlig med. Wallström och regeringen bör se bortom identitetspolitiken. Det är snart dags för länderna att välja kandidat. Må det inte bli Irina Bokova.

Anna Sandström

Vilka egenskaper är viktiga när FN:s nya generalsekreterare ska väljas? För utrikesminister Margot Wallström (S) är det viktigast att hon är en modig kvinna (SvD 19/9).

Nu pågår en process för att välja en ny ledare som ska ta vid när Ban KI-Moon slutar i januari 2017. En av de favorittippade kandidaterna är bulgariskan Irina Bokova. Hon är nu känd som generaldirektör för Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco. Men inte bara det. Det hon framförallt uppmärksammats för är de korruptionsanklagelser som riktats mot henne. Bokova har spenderat fantasisummor på bland annat dyra lägenheter.

En undersökning visade att Bokova äger lägenheter i Manhattan, New York samt i London och Paris till ett värde av 4,7 miljoner dollar (cirka 40 miljoner kronor). När det oberoende granskningsorganet Bivol (buffel på Bulgariska) granskade familjens inkomster kom man fram till att familjen spenderat åtminstone två miljoner dollar mer än deras inkomster. Varifrån pengarna kommer är oklart, men mycket tyder på en korruptionsskandal.

Bokova sägs också vara gammal kommunist och en av Putins vänner. Hon är utbildad diplomat, i Moskva. Den konservativa brittiska tidningen Daily mail skriver att källor meddelar att hon reser till Moskva efter varje styrelsemöte med Unesco, utan att alltid redovisa vistelsen. Förra året, när världens ledare vände Ryssland ryggen efter annekteringen av Krim valde Bokova att besöka Putins andra världskriget-vinstparad, där också Kubas president Raul Castro och Kinas ledare Xi Jinping deltog (Daily Mail 13/4).

Men inte nog med det. Bokova förespråkade också presidentfrun i Azerbajdzjan som Unescos välgörenhetsambassadör. Ett märkligt val då landets regering kritiserats för att rigga val, stänga ner oberoende media och slänga journalister och meningsmotståndare i fängelse. Presidentfamiljen i Azerbajdzjan har dessutom varit inblandad i flera korruptionsskandaler.

Irina Bokovas omdöme är inte det bästa. Trots det har hon i undersökningar rankats högre än de andra kvinnliga kandidaterna. Därför finns det anledning att vara orolig när flera länder lyfter att en kvinna bör ta över efter Ban Ki-Moon. Om Bokova tar över vore det en katastrof för förtroendet för FN, som redan är svagt.

Att en rättrådig person tar över uppdraget är viktigare än vilket kön personen har. Identitetspolitiken smyger sig dock in i alla rum. Det gör att ursprung, etnicitet och kön framstår som viktigare än vilken kompetens en person besitter. Tanken är att alla ska känna sig representerande. Men de flesta känner större trygghet med en kvalificerad person, än en person som ser ut som en själv.

Därför ska man vara försiktig med att lägga vikt vid yttre attribut. Irina Bokova är en klart olämplig kandidat som generalsekreterare. Det behöver Sverige vara tydlig med. Wallström och regeringen bör se bortom identitetspolitiken. Det är snart dags för länderna att välja kandidat. Må det inte bli Irina Bokova.

Anna Sandström