24 sep 2016 06:00

24 sep 2016 06:00

Demonstrativ oro

Demonstrationsrätten är viktig för att grupper ska kunna sprida sina åsikter. Men den används tyvärr också för att grupper med hotfulla budskap ska kunna manifestera sina uppfattningar.

För bara ett par veckor sedan slogs en 28 årig man ihjäl av den nazistiska Motståndsrörelsen i Helsingfors under en demonstration då han protesterat mot dem. Rörelsen har lagt upp en video där man ser en man ligga på trottoarstenarna, över en blodfläck. De filmade flera förbipasserande som uttryckte sin avsky för dem, men de flesta backade undan. Rörelsen kallar våldsdådet för en ”disciplinåtgärd” (Hufvudstadsbladet 19/9).

Alla har rätt att tycka fel. Det är en demokratisk princip att ha rätt att demonstrera ändå. Däremot är det inte rimligt att nazistiska våldsverkare ska kunna gömma sig bakom demonstrationsparollen för att hota eller slå ner människor. Det är inte det demonstrationsrätten är till för.

På lördag (24/9) planerar ”Folkets demonstration” att demonstrera på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Talarna består av en blandad kompott personer med gemensam kritik mot invandringen, några av dem uteslutna ur sina tidigare partier. ”Vi är inte emot muslimer men emot barnäktenskap” står det på deras hemsida. Som om det ena förutsätter det andra. En av talarna är en tidigare lokalpolitiker som blev utesluten ur SD bland annat för att ha sagt att ”muslimer bör skickas hem till Muslimistan eller slås ihjäl” (Skånska Dagbladet 29/4-2015).

Organisationen tar enligt hemsidan avstånd från våld och extremism. Men ändå har bråk ofta uppstått efter demonstrationerna, då demonstrationen drar till sig högerextremister och nazister. Därtill kommer vänsterextremister som ser det som sitt uppdrag att stoppa demonstrationerna. Det är bäddat för bråk.

Även inför lördagens demonstration sprider vänsterextremister budskapet om att ”Stoppa rasistdemonstrationen” för att i stället förespråka att alla resurser ska delas lika i samhället. Våld är inte rätt sätt att stoppa budskap man inte håller med om. Det håller dessutom inte bort de mest inbitna höger- eller vänsterextremisterna. Våld stärker i stället extremisterna i sina uppfattningar. Efter att den 28-åriga mannen slogs ihjäl i Helsingfors visade nazisterna ingen ånger, utan de menade att det var en nödvändig åtgärd.

Stora polisinsatser är ett måste för att hindra att grupper sammandrabbar. Inte för att bara skydda demonstrationsrätten, eller att se till att våldsverkare håller sig borta, utan också för att skydda vanliga människor.

Den planerade demonstrationen hålls dessutom i närheten av Stora synagogan i Stockholm, strax efter lördagens gudstjänst. Hotbilden mot judar är redan allvarlig. När organisationer som drar till sig nazister demonstrerar i närheten är det därför viktigt att deras säkerhet garanteras.

Demonstrationsrätten ska inte användas för att sprida hot. När demonstrationerna går från att yttra en åsikt till att hota eller våldföra sig på folk måste polisen genast avbryta demonstrationen.

Polisen har ett stort ansvar att inte bara säkerställa att demonstrationer kan ske, utan att se till att människor inte drabbas av dem. Det som hände i Helsingfors får inte hända i Sverige.

Anna Sandström

Demonstrationsrätten är viktig för att grupper ska kunna sprida sina åsikter. Men den används tyvärr också för att grupper med hotfulla budskap ska kunna manifestera sina uppfattningar.

För bara ett par veckor sedan slogs en 28 årig man ihjäl av den nazistiska Motståndsrörelsen i Helsingfors under en demonstration då han protesterat mot dem. Rörelsen har lagt upp en video där man ser en man ligga på trottoarstenarna, över en blodfläck. De filmade flera förbipasserande som uttryckte sin avsky för dem, men de flesta backade undan. Rörelsen kallar våldsdådet för en ”disciplinåtgärd” (Hufvudstadsbladet 19/9).

Alla har rätt att tycka fel. Det är en demokratisk princip att ha rätt att demonstrera ändå. Däremot är det inte rimligt att nazistiska våldsverkare ska kunna gömma sig bakom demonstrationsparollen för att hota eller slå ner människor. Det är inte det demonstrationsrätten är till för.

På lördag (24/9) planerar ”Folkets demonstration” att demonstrera på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Talarna består av en blandad kompott personer med gemensam kritik mot invandringen, några av dem uteslutna ur sina tidigare partier. ”Vi är inte emot muslimer men emot barnäktenskap” står det på deras hemsida. Som om det ena förutsätter det andra. En av talarna är en tidigare lokalpolitiker som blev utesluten ur SD bland annat för att ha sagt att ”muslimer bör skickas hem till Muslimistan eller slås ihjäl” (Skånska Dagbladet 29/4-2015).

Organisationen tar enligt hemsidan avstånd från våld och extremism. Men ändå har bråk ofta uppstått efter demonstrationerna, då demonstrationen drar till sig högerextremister och nazister. Därtill kommer vänsterextremister som ser det som sitt uppdrag att stoppa demonstrationerna. Det är bäddat för bråk.

Även inför lördagens demonstration sprider vänsterextremister budskapet om att ”Stoppa rasistdemonstrationen” för att i stället förespråka att alla resurser ska delas lika i samhället. Våld är inte rätt sätt att stoppa budskap man inte håller med om. Det håller dessutom inte bort de mest inbitna höger- eller vänsterextremisterna. Våld stärker i stället extremisterna i sina uppfattningar. Efter att den 28-åriga mannen slogs ihjäl i Helsingfors visade nazisterna ingen ånger, utan de menade att det var en nödvändig åtgärd.

Stora polisinsatser är ett måste för att hindra att grupper sammandrabbar. Inte för att bara skydda demonstrationsrätten, eller att se till att våldsverkare håller sig borta, utan också för att skydda vanliga människor.

Den planerade demonstrationen hålls dessutom i närheten av Stora synagogan i Stockholm, strax efter lördagens gudstjänst. Hotbilden mot judar är redan allvarlig. När organisationer som drar till sig nazister demonstrerar i närheten är det därför viktigt att deras säkerhet garanteras.

Demonstrationsrätten ska inte användas för att sprida hot. När demonstrationerna går från att yttra en åsikt till att hota eller våldföra sig på folk måste polisen genast avbryta demonstrationen.

Polisen har ett stort ansvar att inte bara säkerställa att demonstrationer kan ske, utan att se till att människor inte drabbas av dem. Det som hände i Helsingfors får inte hända i Sverige.

Anna Sandström