14 nov 2015 17:05

16 nov 2015 07:55

En sorgens dag i hela Europa

LEDARE

Det blev en skräckens fredag.

Paris fick uppleva det värsta terrorattentatet sedan andra världskriget. Tidningen Le Parisien skriver med stora rubriker på lördagen ”Den här gången är det krig”. Den franske presidenten Francois Hollande kallar också IS attentat för en krigshandling.

I dag går våra tankar i första hand till terrordådens offer och deras anhöriga, men det är också viktigt att inse att det är ett attentat mot hela den fria världen. En kraftig väckarklocka att vi måste vara beredda på det otänkbara och rusta oss för det nödvändiga.

Sverige är inte förskonat från hot om islamistisk terror. Vi har redan haft en självmordsbombare i Stockholm och rekryteringen av svenska IS-krigare blir allt mer raffinerad.

Statsminister Stefan Löfven fördömde attentatet och manade till lugn under lördagen. Hans uppgift som statsminister är att visa stabilitet och han sa ungefär vad som kunde förväntas.

Förtroendet för en handlingskraftig regering hade dock redan under pågående terrordåd fått en rejäl törn när vice statsminister Åsa Romson (MP), istället för att prata om den fruktansvärda händelsen, ondgjorde sig på twitter över vilka konsekvenser det kunde få för ett politiskt möte i december.

Klimatmötet är visserligen betydelsefullt, men att i detta läge skriva som Romson gjorde visar på synnerligen dåligt omdöme och får många att tvivla på att regeringen med Miljöpartiet skulle klara av ett upptrappat säkerhetshot.

Nu behövs en helt annan handlingskraft.

I en rekryteringsfilm för IS som nyligen släppts ska åtta svenska jihadister ha identifierats, sju av dem kommer från Göteborg. På slutet av filmen pratar de om brödraskap och behovet av nya krigare, allt på perfekt svenska. En av männen i filmen säger leende mot kameran: ”You can run, but there is nowhere to hide”.

IS har uppmanat anhängare att begå terrorbrott över hela Europa.

Trots detta har misstänkta terrorister och krigsförbrytare många gånger fått stanna i Sverige på grund av så kallat verkställighetshinder.

Det finns en naivitet som riskerar att slå tillbaka mot säkerheten och det är ett svek inte minst mot alla människor som flytt undan förtryck och kommer till vad man tror är en fristad i vårt land.

Sverige har sedan några år ett förhöjt säkerhetsläge. Det krävs en både bättre och kraftigare strategi för att motarbeta terrorhoten inom landet.

Vi måste också vara väldigt tydliga med att det handlar om att bekämpa en totalitär och fanatisk ideologi. De människor som sökt sig till Sverige för att de vill vara en del av vårt öppna samhälle ska aldrig någonsin behöva misstänkliggöras på grund av sin härkomst.

Det är nu vår öppenhet och demokrati prövas.

 

Paris fick uppleva det värsta terrorattentatet sedan andra världskriget. Tidningen Le Parisien skriver med stora rubriker på lördagen ”Den här gången är det krig”. Den franske presidenten Francois Hollande kallar också IS attentat för en krigshandling.

I dag går våra tankar i första hand till terrordådens offer och deras anhöriga, men det är också viktigt att inse att det är ett attentat mot hela den fria världen. En kraftig väckarklocka att vi måste vara beredda på det otänkbara och rusta oss för det nödvändiga.

Sverige är inte förskonat från hot om islamistisk terror. Vi har redan haft en självmordsbombare i Stockholm och rekryteringen av svenska IS-krigare blir allt mer raffinerad.

Statsminister Stefan Löfven fördömde attentatet och manade till lugn under lördagen. Hans uppgift som statsminister är att visa stabilitet och han sa ungefär vad som kunde förväntas.

Förtroendet för en handlingskraftig regering hade dock redan under pågående terrordåd fått en rejäl törn när vice statsminister Åsa Romson (MP), istället för att prata om den fruktansvärda händelsen, ondgjorde sig på twitter över vilka konsekvenser det kunde få för ett politiskt möte i december.

Klimatmötet är visserligen betydelsefullt, men att i detta läge skriva som Romson gjorde visar på synnerligen dåligt omdöme och får många att tvivla på att regeringen med Miljöpartiet skulle klara av ett upptrappat säkerhetshot.

Nu behövs en helt annan handlingskraft.

I en rekryteringsfilm för IS som nyligen släppts ska åtta svenska jihadister ha identifierats, sju av dem kommer från Göteborg. På slutet av filmen pratar de om brödraskap och behovet av nya krigare, allt på perfekt svenska. En av männen i filmen säger leende mot kameran: ”You can run, but there is nowhere to hide”.

IS har uppmanat anhängare att begå terrorbrott över hela Europa.

Trots detta har misstänkta terrorister och krigsförbrytare många gånger fått stanna i Sverige på grund av så kallat verkställighetshinder.

Det finns en naivitet som riskerar att slå tillbaka mot säkerheten och det är ett svek inte minst mot alla människor som flytt undan förtryck och kommer till vad man tror är en fristad i vårt land.

Sverige har sedan några år ett förhöjt säkerhetsläge. Det krävs en både bättre och kraftigare strategi för att motarbeta terrorhoten inom landet.

Vi måste också vara väldigt tydliga med att det handlar om att bekämpa en totalitär och fanatisk ideologi. De människor som sökt sig till Sverige för att de vill vara en del av vårt öppna samhälle ska aldrig någonsin behöva misstänkliggöras på grund av sin härkomst.

Det är nu vår öppenhet och demokrati prövas.

 

  • Karin Eriksson