05 okt 2015 06:00

05 okt 2015 06:00

Välkomna till tidningsveckan 2015

Pang!

Där gick startskottet för tidningsveckan 2015. Skolelever över hela landet kommer att läsa tidningen lite extra noga under den här veckan. Det är vi glada för och ni är hjärtligt välkomna till oss.

Årets tema är nyheter och fördjupning.

Den som vill veta vad som händer i vår lilla del av världen gör klokt i att läsa Mariestads-Tidningen. Här arbetar utbildade journalister som är proffs på att gräva fram nyheter, kritiskt granska källor och förklara svåra sammanhang på ett enkelt sätt. Det är en så viktig syssla att det till och med är skyddat i en av våra grundlagar.

Vi hjälper läsarna att förstå världen lite bättre samtidigt som den professionella journalistiken står som en kvalitetsstämpel på materialet. Du ska kunna luta dig tillbaka och lita på att det som står i tidningen är ett kvalificerat urval som inte finns där för att gynna den ena eller andra parten. Journalister som arbetar på dagstidningar ska vara objektiva. De ska försöka beskriva verkligheten som den ser ut, utan att blanda in sina egna åsikter.

I dag är vi vana vid sociala medier där alla ska tycka så mycket som möjligt. Det spelar ingen roll om det är någon som inte är insatt i ämnet eller en välutbildad forskare. Alla kan säga precis vad som helst utan att någon kontrollerar fakta. Styrkan i sociala medier är just att det är fritt fram för alla.

Det betyder inte att allt är sant, relevant eller ens intressant. Då är det skönt att kunna komplettera med riktig journalistik där man vet att någon faktiskt har ställt kritiska frågor, ansträngt sig för att ta reda på fakta och presenterar det viktigaste som du behöver veta.

Ska du då lita på allt som står i tidningen?

Svaret är både ja och nej. Du kan lita på att informationen har gått igenom ett kvalitetsfilter; journalisterna, men man kan inte alltid veta om någon har ljugit eller ej. Det kan också vara så att journalisten har glömt något eller kanske inte tagit reda på allt som bör vara med i texten. Det är därför du som läsare bör ha ett kritiskt öga. Två viktiga frågor som kan hjälpa läsaren att tänka kritiskt är ”Hur vet du det?” och ”Varför?”.

Många av de personer som intervjuas i tidningen vill att just de ska framstå så bra som möjligt. Är det till exempel vana politiker är de skolade i att försöka påverka andra att tycka som de gör. Då ska man fundera över budskapet och kanske vända på resonemanget för att utmana sina egna åsikter.

Vi finns till för att du ska få en så bra bild av din omvärld som möjligt. Men du som läsare måste också fundera över vad du själv tycker.

Det är ditt jobb.

Jag hoppas att du ska hitta mycket intressant i Mariestads-Tidningen!

Karin Eriksson

Chefredaktör

Pang!

Där gick startskottet för tidningsveckan 2015. Skolelever över hela landet kommer att läsa tidningen lite extra noga under den här veckan. Det är vi glada för och ni är hjärtligt välkomna till oss.

Årets tema är nyheter och fördjupning.

Den som vill veta vad som händer i vår lilla del av världen gör klokt i att läsa Mariestads-Tidningen. Här arbetar utbildade journalister som är proffs på att gräva fram nyheter, kritiskt granska källor och förklara svåra sammanhang på ett enkelt sätt. Det är en så viktig syssla att det till och med är skyddat i en av våra grundlagar.

Vi hjälper läsarna att förstå världen lite bättre samtidigt som den professionella journalistiken står som en kvalitetsstämpel på materialet. Du ska kunna luta dig tillbaka och lita på att det som står i tidningen är ett kvalificerat urval som inte finns där för att gynna den ena eller andra parten. Journalister som arbetar på dagstidningar ska vara objektiva. De ska försöka beskriva verkligheten som den ser ut, utan att blanda in sina egna åsikter.

I dag är vi vana vid sociala medier där alla ska tycka så mycket som möjligt. Det spelar ingen roll om det är någon som inte är insatt i ämnet eller en välutbildad forskare. Alla kan säga precis vad som helst utan att någon kontrollerar fakta. Styrkan i sociala medier är just att det är fritt fram för alla.

Det betyder inte att allt är sant, relevant eller ens intressant. Då är det skönt att kunna komplettera med riktig journalistik där man vet att någon faktiskt har ställt kritiska frågor, ansträngt sig för att ta reda på fakta och presenterar det viktigaste som du behöver veta.

Ska du då lita på allt som står i tidningen?

Svaret är både ja och nej. Du kan lita på att informationen har gått igenom ett kvalitetsfilter; journalisterna, men man kan inte alltid veta om någon har ljugit eller ej. Det kan också vara så att journalisten har glömt något eller kanske inte tagit reda på allt som bör vara med i texten. Det är därför du som läsare bör ha ett kritiskt öga. Två viktiga frågor som kan hjälpa läsaren att tänka kritiskt är ”Hur vet du det?” och ”Varför?”.

Många av de personer som intervjuas i tidningen vill att just de ska framstå så bra som möjligt. Är det till exempel vana politiker är de skolade i att försöka påverka andra att tycka som de gör. Då ska man fundera över budskapet och kanske vända på resonemanget för att utmana sina egna åsikter.

Vi finns till för att du ska få en så bra bild av din omvärld som möjligt. Men du som läsare måste också fundera över vad du själv tycker.

Det är ditt jobb.

Jag hoppas att du ska hitta mycket intressant i Mariestads-Tidningen!

Karin Eriksson

Chefredaktör