13 aug 2015 06:00

13 aug 2015 06:00

Behov av ledarskap

Knivdådet på IKEA i Västerås i måndags berör. Tankarna går till de anhöriga till de två personer som berövades livet, en mor som tillsammans med sin vuxne son befann sig mitt i vardagens bestyr på möbelvaruhusets husgerådsavdelning.

Polisen meddelade på onsdagen att man har en bild av händelseförloppet, men att det var för tidigt att säga någonting mer än vad som tidigare framkommit. Någon koppling har inte hittats mellan offren, som kom från en by utanför Skellefteå och befann sig i Västerås, och de två misstänkta gärningsmännen, vilka bekräftats komma från Eritrea och bo på en flyktingförläggning i Arboga. Det verkar vara ett vansinnesdåd utan uttalat motiv.

Utredningen pågår och måste få ha sin gång. Samtidigt känner många oro efter det inträffade, och hur det påverkar samhället. Brottsförebyggande rådets statistik visar att det dödliga våldet minskar, men för varje familj som drabbas är den uppgiften en klen tröst.

Människors sorg och oro måste tas på allvar. Det gäller såväl de i Arboga, Västerås och på andra håll som tänkt tanken att det kunde ha hänt dem som oron för spänningar som kan uppstå mellan boende på asylförläggningar. Oron ska inte heller förminskas för ökat ”vi-och-dom”-tänkande och eventuella hot från personer som vill ta knivdådet som intäkt för att dra alla asylsökande över en kam.

Från politiskt håll finns det ett ansvar att bemöta oron och besvara frågorna kring hur väl rustad polisen och andra myndigheter är att hantera olika typer av våldsdåd, stärka tryggheten och stävja polarisering. Detta måste ske utan att kollektivisera människor och hänvisa till strukturer. Varje individ har ett ansvar för sina gärningar. Det komplexa är att se detta, utan att samtidigt helt avfärda att det kan finnas mer allmänna, politiska lärdomar att dra.

Utifrån dådet på IKEA i Västerås är det svårt att ännu dra några slutsatser, vilket möjligen kan förklara den politiska tystnaden. Inga uppgifter tyder på att det skulle ha varit fråga om ett terrordåd med politiska motiv, men efter de senaste dåden i både Paris och Köpenhamn kan Sverige inte låtsas som om det vore otänkbart att något sådant kan inträffa här.

Varuhuschefen på IKEA i Västerås, Mattias Johansson, är en av de personer som har visat ledarskap i situationen efter knivdådet. IKEA stängde på måndagen och höll även stängt på tisdagen. Stöd har satts in och både personal och besökare som berörts har fångats upp. Johansson var för övrigt också en av de personer som tillsammans med sin personal agerade, och tömde lagret på extrasängar och madrasser, när skogsbranden i Västmanland härjade förra sommaren och myndigheterna dröjde.

Det är en påminnelse om ett samhälles behov av personer som i handling visar ledarskap –och en egenskap att önska hos fler politiker –då vi kan bli bättre på att förebygga, men aldrig helt kan värja oss från oväntade, svåra händelser.

Amelie Langby

Knivdådet på IKEA i Västerås i måndags berör. Tankarna går till de anhöriga till de två personer som berövades livet, en mor som tillsammans med sin vuxne son befann sig mitt i vardagens bestyr på möbelvaruhusets husgerådsavdelning.

Polisen meddelade på onsdagen att man har en bild av händelseförloppet, men att det var för tidigt att säga någonting mer än vad som tidigare framkommit. Någon koppling har inte hittats mellan offren, som kom från en by utanför Skellefteå och befann sig i Västerås, och de två misstänkta gärningsmännen, vilka bekräftats komma från Eritrea och bo på en flyktingförläggning i Arboga. Det verkar vara ett vansinnesdåd utan uttalat motiv.

Utredningen pågår och måste få ha sin gång. Samtidigt känner många oro efter det inträffade, och hur det påverkar samhället. Brottsförebyggande rådets statistik visar att det dödliga våldet minskar, men för varje familj som drabbas är den uppgiften en klen tröst.

Människors sorg och oro måste tas på allvar. Det gäller såväl de i Arboga, Västerås och på andra håll som tänkt tanken att det kunde ha hänt dem som oron för spänningar som kan uppstå mellan boende på asylförläggningar. Oron ska inte heller förminskas för ökat ”vi-och-dom”-tänkande och eventuella hot från personer som vill ta knivdådet som intäkt för att dra alla asylsökande över en kam.

Från politiskt håll finns det ett ansvar att bemöta oron och besvara frågorna kring hur väl rustad polisen och andra myndigheter är att hantera olika typer av våldsdåd, stärka tryggheten och stävja polarisering. Detta måste ske utan att kollektivisera människor och hänvisa till strukturer. Varje individ har ett ansvar för sina gärningar. Det komplexa är att se detta, utan att samtidigt helt avfärda att det kan finnas mer allmänna, politiska lärdomar att dra.

Utifrån dådet på IKEA i Västerås är det svårt att ännu dra några slutsatser, vilket möjligen kan förklara den politiska tystnaden. Inga uppgifter tyder på att det skulle ha varit fråga om ett terrordåd med politiska motiv, men efter de senaste dåden i både Paris och Köpenhamn kan Sverige inte låtsas som om det vore otänkbart att något sådant kan inträffa här.

Varuhuschefen på IKEA i Västerås, Mattias Johansson, är en av de personer som har visat ledarskap i situationen efter knivdådet. IKEA stängde på måndagen och höll även stängt på tisdagen. Stöd har satts in och både personal och besökare som berörts har fångats upp. Johansson var för övrigt också en av de personer som tillsammans med sin personal agerade, och tömde lagret på extrasängar och madrasser, när skogsbranden i Västmanland härjade förra sommaren och myndigheterna dröjde.

Det är en påminnelse om ett samhälles behov av personer som i handling visar ledarskap –och en egenskap att önska hos fler politiker –då vi kan bli bättre på att förebygga, men aldrig helt kan värja oss från oväntade, svåra händelser.

Amelie Langby

Välkommen att kommentera på mariestadstidningen.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.