06 aug 2015 06:00

06 aug 2015 06:00

Wikipedias fokus är fel

De flesta artiklarna på den fria encyklopedin Wikipedia har visat sig skrivas av män. Det målar Sara Mörtsell, utbildningsansvarig på föreningen Wikimedia, upp som ett stort problem. ”Det är så klart att mänsklighetens samlade kunskap inte bara ska vara männens kunskap”säger hon i en intervju med Sveriges Radio (4/8).

På Wikipedias sida läggs information upp av den som vill, och den är tillgänglig för alla. När en person lägger upp fakta på sidan använder man sig av källhänvisningar. Att skillnaden på vem som skriver ner fakta på sidan skulle ha någon avgörande betydelse för jämställdheten i Sverige är svårt att tro, särskilt som allting som skrivs läggs upp med referenser till ursprungsförfattaren. Informationen är densamma oavsett vem som återger den. Den som lyckas se skillnaden mellan de av män och de av kvinnor refererade inläggen på Wikipedia förtjänar en medalj.

Eftersom det i åtta fall av tio är män som skriver på Wikipedia har Wikimedia nu för tredje året i rad fått stöd via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att öka jämställdheten. Denna gång uppgår bidraget till 486 000 kronor. Pengarna går till att ordna mötesträffar, så kallade skrivstugor, varje vecka. Kvinnor får på dessa kunskap om hur man gör källhänvisningar samt lära sig tekniken för att redigera inlägg.

Att Wikimedia försöker locka fler kvinnor till sin verksamhet genom att anordna en skrivarstuga visar på en märklig och förminskande syn på kvinnors kunskaper. I Sverige är kvinnor överrepresenterade inom högskolor och universitet. Olika individer är dock intresserade av olika saker. Ett mål om att exakt lika många kvinnor som män ska ägna sig åt samma saker bör därför inte heller vara eftersträvansvärt.

Stödet till Wikimedia ger uttryck för hur fel det kan bli när politiken försöker styra civilsamhället, men är inte Wikimedias fel så mycket som regeringens. När det finns myndigheter som lockar med pengar trillar ansökningarna från föreningar och organisationer snabbt in. De väljer att styra om sin verksamhet för att få ta del av mer statliga medel, vilket inte är konstigt då föreningar behöver pengar till sin verksamhet och sina anställda. De medel som betalas ut har föreningarna själva betalat in genom att beskattas hårdare, genom exempelvis höjda arbetsgivaravgifter för unga, av den rödgröna regeringen.

Det kan förstås finnas organisationer inom idrotten eller andra föreningar som kvinnor eller män inte känner sig välkomna i. Att lyfta och uppmärksamma problemen kan bidra till en debatt som leder till en mer öppen och välkomnande kultur, vilket är positivt. Vad som inte är ett problem är att kvinnor inte är intresserade av att lägga upp saker på Wikipedia. Det motiverar definitivt inte statligt stöd.

Regeringen bör hålla sig borta från att göra civilsamhället till ett politiskt projekt. Människor måste få välja själv vad de är intresserade av. Att lägga närmare 500 000 kr på en skrivarstuga för kvinnor är inget annat än slöseri med skattemedel.

Anna Sandström

De flesta artiklarna på den fria encyklopedin Wikipedia har visat sig skrivas av män. Det målar Sara Mörtsell, utbildningsansvarig på föreningen Wikimedia, upp som ett stort problem. ”Det är så klart att mänsklighetens samlade kunskap inte bara ska vara männens kunskap”säger hon i en intervju med Sveriges Radio (4/8).

På Wikipedias sida läggs information upp av den som vill, och den är tillgänglig för alla. När en person lägger upp fakta på sidan använder man sig av källhänvisningar. Att skillnaden på vem som skriver ner fakta på sidan skulle ha någon avgörande betydelse för jämställdheten i Sverige är svårt att tro, särskilt som allting som skrivs läggs upp med referenser till ursprungsförfattaren. Informationen är densamma oavsett vem som återger den. Den som lyckas se skillnaden mellan de av män och de av kvinnor refererade inläggen på Wikipedia förtjänar en medalj.

Eftersom det i åtta fall av tio är män som skriver på Wikipedia har Wikimedia nu för tredje året i rad fått stöd via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att öka jämställdheten. Denna gång uppgår bidraget till 486 000 kronor. Pengarna går till att ordna mötesträffar, så kallade skrivstugor, varje vecka. Kvinnor får på dessa kunskap om hur man gör källhänvisningar samt lära sig tekniken för att redigera inlägg.

Att Wikimedia försöker locka fler kvinnor till sin verksamhet genom att anordna en skrivarstuga visar på en märklig och förminskande syn på kvinnors kunskaper. I Sverige är kvinnor överrepresenterade inom högskolor och universitet. Olika individer är dock intresserade av olika saker. Ett mål om att exakt lika många kvinnor som män ska ägna sig åt samma saker bör därför inte heller vara eftersträvansvärt.

Stödet till Wikimedia ger uttryck för hur fel det kan bli när politiken försöker styra civilsamhället, men är inte Wikimedias fel så mycket som regeringens. När det finns myndigheter som lockar med pengar trillar ansökningarna från föreningar och organisationer snabbt in. De väljer att styra om sin verksamhet för att få ta del av mer statliga medel, vilket inte är konstigt då föreningar behöver pengar till sin verksamhet och sina anställda. De medel som betalas ut har föreningarna själva betalat in genom att beskattas hårdare, genom exempelvis höjda arbetsgivaravgifter för unga, av den rödgröna regeringen.

Det kan förstås finnas organisationer inom idrotten eller andra föreningar som kvinnor eller män inte känner sig välkomna i. Att lyfta och uppmärksamma problemen kan bidra till en debatt som leder till en mer öppen och välkomnande kultur, vilket är positivt. Vad som inte är ett problem är att kvinnor inte är intresserade av att lägga upp saker på Wikipedia. Det motiverar definitivt inte statligt stöd.

Regeringen bör hålla sig borta från att göra civilsamhället till ett politiskt projekt. Människor måste få välja själv vad de är intresserade av. Att lägga närmare 500 000 kr på en skrivarstuga för kvinnor är inget annat än slöseri med skattemedel.

Anna Sandström

Välkommen att kommentera på mariestadstidningen.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.