12 dec 2014 10:26

23 jan 2015 14:45

Tidiga klappar efter stormig höst

Andra ljuset tänds snart i adventsljusstaken och sakta börjar julens frid lägga sig över vår bygd. Då passar Mariestads-Tidningen på att sprida lite extra glädje genom att dela ut några julklappar i förtid.

Oppositionsråd Marianne Kjellquist (S) får ett långt och välförtjänt jullov. Hon har likt en lärarinna försökt att bringa ordning i en stökig fullmäktigeklass med flera problembarn. Kanske borde hon ha varit lite strängare från början, men hon har ändå stått för sunt förnuft och klokskap när det stormat runtomkring. En klar markering mot egna partikamrater både när det gäller måttbandsfadäsen och regeltolkning angående förlorad arbetsförtjänst röner henne heder. Det tär på krafterna att tillrättavisa elever och försöka markera en tydlig ledarroll. Därför får hon, som julklapp, ett långt jullov från fullmäktigeklassen för att även under våren orka ta strulpellar i öronen.

Peringe Carlsson (S) har förmodligen redan lärt sig sin läxa efter skolfröken Kjellquists tillrättavisande. Men för att undvika liknande klavertramp i framtiden så skänker vi en privatlektion i vett och etikett med gurun på området, Magdalena Ribbing. Hennes folkbildande insats när det gäller social umgängeskonst är betydande. Ingen vågar annat än att visa lite respekt för sina medmänniskor när fru Ribbing spänner ögonen i oss via tv-kameran och förklarar att normal hyfs är det minsta man kan begära. Det går alldeles utmärkt att vara tydlig och skarp utan att behöva kränka någon.

Sture Pettersson (S) har klart deklarerat att han inte tänker lämna tillbaka några pengar till kommunen för förlorad arbetsinkomst trots att utbetalningen stred mot reglerna. Hans alibi är en något stukad kommunchef som säkerligen ångrar att han i ett svagt tillfälle sagt att Petterssons tolkning kunde vara rimlig. Att tolkningen vare sig är rimlig eller tydlig torde nu vara ställt bortom allt tvivel. Inte blir saken bättre av att Sture Pettersson tidigare gjort fel och fått åthutning av såväl fd arbetsgivare som kommunen. Lärarinnan Kjellquist är förmodligen mest förgrymmad över den skada den här historien åsamkat partiets anseende hos medborgarna. Att politiker gör rätt för sig och inte slarvar med skattepengar är en av grundförutsättningarna när det gäller förtroende för vårt demokratiska system. Om nu Sture Pettersson, trots kommunstyrelsens beslut, tänker behålla alla pengar så får väl det bli en julklapp från oss alla. Det är ju trots allt skattepengar. En liten extraklapp får han ändå från Mariestads-Tidningen med en faktabok om politisk strategi. Där står det nämligen att det är smart att hålla sig till reglerna och att inte spela in folk och skrämma dem genom en aggressiv framtoning. Det vinner man inga röster på.

Jag får förmodligen inga julklappar alls efter att ha skrivit en hel ledare drypande av raljans. Det var verkligen inte så snällt och skulle möjligen förpassa mig en stund i skamvrån om vi hade en lärarinna på redaktionen.

Jag får istället hoppas på budskapet att juletid även är en tid för förlåtelse och försoning.

Det kan vi säkert alla behöva en dos av.

Oppositionsråd Marianne Kjellquist (S) får ett långt och välförtjänt jullov. Hon har likt en lärarinna försökt att bringa ordning i en stökig fullmäktigeklass med flera problembarn. Kanske borde hon ha varit lite strängare från början, men hon har ändå stått för sunt förnuft och klokskap när det stormat runtomkring. En klar markering mot egna partikamrater både när det gäller måttbandsfadäsen och regeltolkning angående förlorad arbetsförtjänst röner henne heder. Det tär på krafterna att tillrättavisa elever och försöka markera en tydlig ledarroll. Därför får hon, som julklapp, ett långt jullov från fullmäktigeklassen för att även under våren orka ta strulpellar i öronen.

Peringe Carlsson (S) har förmodligen redan lärt sig sin läxa efter skolfröken Kjellquists tillrättavisande. Men för att undvika liknande klavertramp i framtiden så skänker vi en privatlektion i vett och etikett med gurun på området, Magdalena Ribbing. Hennes folkbildande insats när det gäller social umgängeskonst är betydande. Ingen vågar annat än att visa lite respekt för sina medmänniskor när fru Ribbing spänner ögonen i oss via tv-kameran och förklarar att normal hyfs är det minsta man kan begära. Det går alldeles utmärkt att vara tydlig och skarp utan att behöva kränka någon.

Sture Pettersson (S) har klart deklarerat att han inte tänker lämna tillbaka några pengar till kommunen för förlorad arbetsinkomst trots att utbetalningen stred mot reglerna. Hans alibi är en något stukad kommunchef som säkerligen ångrar att han i ett svagt tillfälle sagt att Petterssons tolkning kunde vara rimlig. Att tolkningen vare sig är rimlig eller tydlig torde nu vara ställt bortom allt tvivel. Inte blir saken bättre av att Sture Pettersson tidigare gjort fel och fått åthutning av såväl fd arbetsgivare som kommunen. Lärarinnan Kjellquist är förmodligen mest förgrymmad över den skada den här historien åsamkat partiets anseende hos medborgarna. Att politiker gör rätt för sig och inte slarvar med skattepengar är en av grundförutsättningarna när det gäller förtroende för vårt demokratiska system. Om nu Sture Pettersson, trots kommunstyrelsens beslut, tänker behålla alla pengar så får väl det bli en julklapp från oss alla. Det är ju trots allt skattepengar. En liten extraklapp får han ändå från Mariestads-Tidningen med en faktabok om politisk strategi. Där står det nämligen att det är smart att hålla sig till reglerna och att inte spela in folk och skrämma dem genom en aggressiv framtoning. Det vinner man inga röster på.

Jag får förmodligen inga julklappar alls efter att ha skrivit en hel ledare drypande av raljans. Det var verkligen inte så snällt och skulle möjligen förpassa mig en stund i skamvrån om vi hade en lärarinna på redaktionen.

Jag får istället hoppas på budskapet att juletid även är en tid för förlåtelse och försoning.

Det kan vi säkert alla behöva en dos av.

  • Karin Eriksson