12 sep 2018 06:00

12 sep 2018 06:00

Miljön är allas ansvar

Insändare: Miljö

Ansvar. Jag tror att fler och fler som kämpar för vår miljö börjar ge upp. För den som följt med utvecklingen i klimatfrågorna under många år, som för min del sedan 50-talet, så känns det hopplöst. Det människor varken är intresserade av eller vill sätta sig in i till exempel, är inte lätt att tala om. Många vill bara håna dem som talar om miljöproblemen, och förväntar sig samtidigt att dessa ska göra allt. Och sedan går det årtionde efter årtionde och många förtröstar sig till att ”det löser de”. Vilka de?

Andra tycker att de stora syndarna måste hjälpa till. Men hur mycket har de satt sig in i hur verkligheten ser ut? Många ser till exempel bara kolkraftverken i Kina, utan att se vilka framsteg Kina gör på många områden för att förbättra miljön.

När vi börjar tala om vår sopsortering i Sverige så är det många som knappast tror det är sant. I Borås började man ta hand om matavfallet 1989. Där mikroorganismer tar hand om lukten från avfallet. De får mängder av matjord, och bilar samt bussarna drivs med biogas.

Kommer vi till Skåne så skryter man med vem som är bäst på att sortera sopor. Och när man ser sopbilar i Malmö och stora delar av Stockholm, då kan man knappast tro att det är samma land. Borås satsar stora summor på avfallssortering. Dumt tycker säkert många i Borås. Men jag minns i början av 80-talet då Borås resonerade så att inget blir billigare, så det är bättre att göra riktigt från början. Det har varit jättebra, även om många som struntar i miljön missköter sig.

Nu hör man kommun efter kommun som börjar ta hand om matavfallet, och löser det med stinktunnor till dess de byggt ut det permanent. Blir det billigare med åren?

Borås byggde för 35 år sedan, var kostnaderna dyra då?

Det dessa kommuner gör - som skjuter kostnaderna framför sig - är väl ett hån mot miljötänkandet. Så varför klaga på USA och Kina, när vi varken vet var sanningen är där eller här. Men ett vet vi, och det är att pengarna har allt för stort inflytande.

Och att tiden kanske redan runnit ut för oss.

Rune Jakobsson

Andra tycker att de stora syndarna måste hjälpa till. Men hur mycket har de satt sig in i hur verkligheten ser ut? Många ser till exempel bara kolkraftverken i Kina, utan att se vilka framsteg Kina gör på många områden för att förbättra miljön.

När vi börjar tala om vår sopsortering i Sverige så är det många som knappast tror det är sant. I Borås började man ta hand om matavfallet 1989. Där mikroorganismer tar hand om lukten från avfallet. De får mängder av matjord, och bilar samt bussarna drivs med biogas.

Kommer vi till Skåne så skryter man med vem som är bäst på att sortera sopor. Och när man ser sopbilar i Malmö och stora delar av Stockholm, då kan man knappast tro att det är samma land. Borås satsar stora summor på avfallssortering. Dumt tycker säkert många i Borås. Men jag minns i början av 80-talet då Borås resonerade så att inget blir billigare, så det är bättre att göra riktigt från början. Det har varit jättebra, även om många som struntar i miljön missköter sig.

Nu hör man kommun efter kommun som börjar ta hand om matavfallet, och löser det med stinktunnor till dess de byggt ut det permanent. Blir det billigare med åren?

Borås byggde för 35 år sedan, var kostnaderna dyra då?

Det dessa kommuner gör - som skjuter kostnaderna framför sig - är väl ett hån mot miljötänkandet. Så varför klaga på USA och Kina, när vi varken vet var sanningen är där eller här. Men ett vet vi, och det är att pengarna har allt för stort inflytande.

Och att tiden kanske redan runnit ut för oss.

Rune Jakobsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.