12 sep 2018 06:00

12 sep 2018 06:00

Konstiga regler på Migrationsverket

Insändare: Myndigheter

Objektiv. I förra veckan var det en trevlig artikel i MT (6/9) om en man från Syrien som fick rösta för första gången i kommunvalet. Det är bra att invandrare som bor och verkar i landet med uppehållstillstånd kan rösta i det lokala valet. Det är viktigt för integrationen, tror jag. Mannen gav en bra inblick i första tiden i Sverige och kan säkert vara en förebild för många.

Men jag reagerade över en sak i artikeln. Mannen hade arbetat ett år som handläggare på Migrationsverket. Är det verkligen rimligt att någon som själv inte har medborgarskap och kan ses som partisk i och med sin egen färska flyktingerfarenhet ska utreda andra flyktingar?

Ingen skugga ska falla på mannen förstås! Han verkar vara kompetent och duktig, men regelverket är konstigt. Tidigare har rapporterats en del konstigheter från Migrationsverket där vissa bedömts på olika grunder. Den objektiva bedömningen, rättssäkerheten, borde kräva att man är svensk medborgare för att få jobba med handläggning av flyktingärenden.

Jag tror att det är sånt här som gör att vi fått det valresultat vi har. Att man slarvat med objektivitet och regler. Eller att reglerna helt enkelt är för naiva.

Strama upp reglerna så vi kan behålla ett medmänskligt Sverige.

M. Andersson

Men jag reagerade över en sak i artikeln. Mannen hade arbetat ett år som handläggare på Migrationsverket. Är det verkligen rimligt att någon som själv inte har medborgarskap och kan ses som partisk i och med sin egen färska flyktingerfarenhet ska utreda andra flyktingar?

Ingen skugga ska falla på mannen förstås! Han verkar vara kompetent och duktig, men regelverket är konstigt. Tidigare har rapporterats en del konstigheter från Migrationsverket där vissa bedömts på olika grunder. Den objektiva bedömningen, rättssäkerheten, borde kräva att man är svensk medborgare för att få jobba med handläggning av flyktingärenden.

Jag tror att det är sånt här som gör att vi fått det valresultat vi har. Att man slarvat med objektivitet och regler. Eller att reglerna helt enkelt är för naiva.

Strama upp reglerna så vi kan behålla ett medmänskligt Sverige.

M. Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.