06 jul 2018 06:00

06 jul 2018 06:00

När ska hustaken vändas mot söder?

INSÄNDARE

Under många år har jag undrat över varför Sverige inte vänder nybyggda hustak mot söder.

På Cypern talar man om att de inte bygger hus annat än i soliga lägen. Här i Sverige bygger vi våra hus efter avloppssystemen, men det hindrar väl inte att vi kan se till att vända tak mot söder för att kunna dra nytta av solenergin.

Vi ligger ju långt fram när det gäller kunskaper av både solfångare och solceller, men ofta så försvåras effektiv användning av att taken inte ligger i söderläge. Nu har vår regering sedan snart 10 år tillbaka försökt stimulera användningen av solceller i Sverige. Och nu har de väl lyckats få igång en utbyggnad då många inser att detta är bra att satsa på, både för sin egen plånbok och för miljön. Men många gör den upptäckten att deras tak inte ligger i rakt söderläge, och allt annat minskar effektiviteten.

Här ställs många andra krav, så varför inte ställa kravet att något stort tak ska vara vänt mot söder när man bygger nya fastigheter, det är ju bra för både Sverige och miljön.

Rune Jakobsson

 

På Cypern talar man om att de inte bygger hus annat än i soliga lägen. Här i Sverige bygger vi våra hus efter avloppssystemen, men det hindrar väl inte att vi kan se till att vända tak mot söder för att kunna dra nytta av solenergin.

Vi ligger ju långt fram när det gäller kunskaper av både solfångare och solceller, men ofta så försvåras effektiv användning av att taken inte ligger i söderläge. Nu har vår regering sedan snart 10 år tillbaka försökt stimulera användningen av solceller i Sverige. Och nu har de väl lyckats få igång en utbyggnad då många inser att detta är bra att satsa på, både för sin egen plånbok och för miljön. Men många gör den upptäckten att deras tak inte ligger i rakt söderläge, och allt annat minskar effektiviteten.

Här ställs många andra krav, så varför inte ställa kravet att något stort tak ska vara vänt mot söder när man bygger nya fastigheter, det är ju bra för både Sverige och miljön.

Rune Jakobsson

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.