09 mar 2018 06:00

09 mar 2018 06:00

Visa bättre respekt även för människor utan makt

Insändare: Metoo

Sexism. Så här på internationella kvinnodagen bestämde jag mig för att inte bara sitta och tycka vid köksbordet utan också reagera. Jag, liksom många av mina kollegor, har varit med i metoo-rörelsen. Stöttat medsystrar, pratat öppet om sådant som aldrig får rum någon annanstans. Om nedvärderande strukturer och sexistiska dumma skämt. Det som gör att jämställdheten står och hackar men som inte är tillräckligt för att leda till fällande domar.

Det vore bra med lite bättre respekt för både kvinnor och män som inte har någon maktposition! Jag blev riktigt besviken när jag läste min egen lokaltidnings artikel om att Urban Ahlin har ”friats” från alla anklagelser. Det jag läst i andra tidningar, inklusive DN, är att Ahlin agerat olämpligt mot en kvinnlig anställd och att han kör med skämt som kan vara olämpliga. Det är två olika utredningar och det finns kritik i båda. Läser man bara Mariestads-Tidningen får man bilden att ingenting har hänt.

Det står inte i socialdemokraternas egen utredning att han friats från anklagelsen att det var en form av sexuella trakasserier, utan att det så här långt efteråt inte går att bevisa varken det ena eller andra. Ord står mot ord. Det är viktigt att vara noggrann med sånt för den kvinna som säger att hon är utsatt. Socialdemokraterna ska i alla fall få ett tack för att de bett kvinnan om ursäkt att de inte visade henne tillräcklig respekt och något gott blev det ändå av anmälan eftersom socialdemokraterna utbildat 50 ambassadörer som reser runt i organisationen för att prata om hur man blir bättre på hyfs och kan undvika sånt här framöver.

Feministen

Svar: MT har rapporterat i flera artiklar om kritiken mot Urban Ahlin och de nya utredningarna. Den senaste artikeln handlar om riksdagsförvaltningens utredning där man inte finner skäl att gå vidare med några åtgärder. Det är det som åsyftas med orden att Urban Ahlin frias. I artikeln refereras även till socialdemokraternas egen utredning och att Ahlin agerat oprofessionellt och olämpligt mot en tidigare anställd / Redaktionen

Det vore bra med lite bättre respekt för både kvinnor och män som inte har någon maktposition! Jag blev riktigt besviken när jag läste min egen lokaltidnings artikel om att Urban Ahlin har ”friats” från alla anklagelser. Det jag läst i andra tidningar, inklusive DN, är att Ahlin agerat olämpligt mot en kvinnlig anställd och att han kör med skämt som kan vara olämpliga. Det är två olika utredningar och det finns kritik i båda. Läser man bara Mariestads-Tidningen får man bilden att ingenting har hänt.

Det står inte i socialdemokraternas egen utredning att han friats från anklagelsen att det var en form av sexuella trakasserier, utan att det så här långt efteråt inte går att bevisa varken det ena eller andra. Ord står mot ord. Det är viktigt att vara noggrann med sånt för den kvinna som säger att hon är utsatt. Socialdemokraterna ska i alla fall få ett tack för att de bett kvinnan om ursäkt att de inte visade henne tillräcklig respekt och något gott blev det ändå av anmälan eftersom socialdemokraterna utbildat 50 ambassadörer som reser runt i organisationen för att prata om hur man blir bättre på hyfs och kan undvika sånt här framöver.

Feministen

Svar: MT har rapporterat i flera artiklar om kritiken mot Urban Ahlin och de nya utredningarna. Den senaste artikeln handlar om riksdagsförvaltningens utredning där man inte finner skäl att gå vidare med några åtgärder. Det är det som åsyftas med orden att Urban Ahlin frias. I artikeln refereras även till socialdemokraternas egen utredning och att Ahlin agerat oprofessionellt och olämpligt mot en tidigare anställd / Redaktionen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.