12 jan 2018 06:00

12 jan 2018 14:50

Ordning och reda gynnar integrationen

Insändare: Ensamkommande

Replik. Nej, det är inte polisanmälningarna som leder till främlingsfientlighet som det står i artikeln (MT 9/1). Jag förstår att ni som kommit och lever under stress tycker att alla som kommer ska få stanna och att det känns mer hemma desto fler landsmän som är här. Jag förstår också att ni lagt mycket pengar och ansträngningar för att komma hit.

MEN, och det är ett viktigt men, alla länder måste först och främst se till sina egna medborgare och nu har det kommit för många under en kort tid. Det påverkar hela vårt samhällssystem och kommer att ställa svaga grupper mot varandra när skattepengarna inte räcker. Skrotar vi välfärdsstaten kan vi skrota gränsen, men det tror jag knappast någon vill. Det är också så att unga män, som naturligtvis är de som bäst klarar sig i alla samhällen, kostar enorma summor och behandlas som tioåringar. I jämförelse med flyktingfamiljer med småbarn får de en riktig gräddfil. Så kan vi inte ha det och extra irriterande är det förstås när de ljugit om sin ålder. DET skapar främlingsfientlighet.

I Mariestad har vi också haft en våldtäkt på ett barn som senare klassades som övergrepp där gärningsmannens ålder var frågetecken och där passets ålder hade gett honom högre straff. Men så blev det inte. DET skapar främlingsfientlighet.

Vi har haft bråk på gymnasiet som varit utöver det vanliga och där asylsökande varit inblandade. DET skapar främlingsfientlighet.

Vi ser kvinnor som ska gömmas bakom tyg och inte få samma rättigheter som män. Vi ser män från andra länder som tycker att svenska jämställda kvinnor är ”slampor”. DET skapar främlingsfientlighet. Vi måste ha rätt att värna vår jämställdhet.

Jag vet att majoriteten av de som kommer sköter sig och vill väl (undantaget den svenska synen på jämställdhet mellan könen). Det är sorgligt att alla dras över samma kam. Jag beklagar detta.

Men att polisanmäla och få ordning och reda är nu det enda sättet att motverka den främlingsfientlighet som breder ut sig. Att hålla stenhårt på asylregler och inte låta vissa komma undan med lögner gynnar integration och svenskars vilja att ta emot flyktingar.

Jag tror att Johan Abrahamsson just dragit en vinstlott inför valet i september.

Lars Johansson

MEN, och det är ett viktigt men, alla länder måste först och främst se till sina egna medborgare och nu har det kommit för många under en kort tid. Det påverkar hela vårt samhällssystem och kommer att ställa svaga grupper mot varandra när skattepengarna inte räcker. Skrotar vi välfärdsstaten kan vi skrota gränsen, men det tror jag knappast någon vill. Det är också så att unga män, som naturligtvis är de som bäst klarar sig i alla samhällen, kostar enorma summor och behandlas som tioåringar. I jämförelse med flyktingfamiljer med småbarn får de en riktig gräddfil. Så kan vi inte ha det och extra irriterande är det förstås när de ljugit om sin ålder. DET skapar främlingsfientlighet.

I Mariestad har vi också haft en våldtäkt på ett barn som senare klassades som övergrepp där gärningsmannens ålder var frågetecken och där passets ålder hade gett honom högre straff. Men så blev det inte. DET skapar främlingsfientlighet.

Vi har haft bråk på gymnasiet som varit utöver det vanliga och där asylsökande varit inblandade. DET skapar främlingsfientlighet.

Vi ser kvinnor som ska gömmas bakom tyg och inte få samma rättigheter som män. Vi ser män från andra länder som tycker att svenska jämställda kvinnor är ”slampor”. DET skapar främlingsfientlighet. Vi måste ha rätt att värna vår jämställdhet.

Jag vet att majoriteten av de som kommer sköter sig och vill väl (undantaget den svenska synen på jämställdhet mellan könen). Det är sorgligt att alla dras över samma kam. Jag beklagar detta.

Men att polisanmäla och få ordning och reda är nu det enda sättet att motverka den främlingsfientlighet som breder ut sig. Att hålla stenhårt på asylregler och inte låta vissa komma undan med lögner gynnar integration och svenskars vilja att ta emot flyktingar.

Jag tror att Johan Abrahamsson just dragit en vinstlott inför valet i september.

Lars Johansson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.