15 nov 2017 06:00

15 nov 2017 06:00

Rökning på skolgården

Insändare: Rökning

Tobak. Jag började röka just i högstadieåldern, trots pappas starka protester. Efteråt kan jag tycka det var rätt så bisarrt att han genom fickpengarna betalade min rökning, fast han var en sådan stark motståndare till rökning.

Nu är det många år sedan jag slutade, även med snuset. Men vad är det som hindrar att vi varje år höjer åldern för tobaksinköp?

Det är väl ingen vettig människa, inte ens inom tobakslobbyn, som förespråkar att någon människa född säg år 2005 eller senare ska få köpa cigaretter eller snus? En 12-åring ska väl inte röka? Och nästa år då? 2018? Nej, en 13-åring inte heller. Varför inte sluta sälja till alla födda 2005 och senare för all överskådlig framtid?

2035, när de fyller 30 får de fortfarande inte köpa tobak men inget som har varit tillåtet har förbjudits dem . Och sedan år 2085 får bara de som är 81 köpa tobak. Är det rimligt att de kommer att ’köpa ut’ till sina barnbarn som vill börja röka? Nej, då är tobak bara förknippat med gamla människor och inget att längta efter. Och av alla under 80 år som har tobak på sig kan den tas ifrån och förstöras.

Det vore ett steg framåt för mänskligheten.

Willem-Jan Fens

Nu är det många år sedan jag slutade, även med snuset. Men vad är det som hindrar att vi varje år höjer åldern för tobaksinköp?

Det är väl ingen vettig människa, inte ens inom tobakslobbyn, som förespråkar att någon människa född säg år 2005 eller senare ska få köpa cigaretter eller snus? En 12-åring ska väl inte röka? Och nästa år då? 2018? Nej, en 13-åring inte heller. Varför inte sluta sälja till alla födda 2005 och senare för all överskådlig framtid?

2035, när de fyller 30 får de fortfarande inte köpa tobak men inget som har varit tillåtet har förbjudits dem . Och sedan år 2085 får bara de som är 81 köpa tobak. Är det rimligt att de kommer att ’köpa ut’ till sina barnbarn som vill börja röka? Nej, då är tobak bara förknippat med gamla människor och inget att längta efter. Och av alla under 80 år som har tobak på sig kan den tas ifrån och förstöras.

Det vore ett steg framåt för mänskligheten.

Willem-Jan Fens

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.