13 sep 2017 06:00

13 sep 2017 06:00

Så bör vi hylla Birgitta Andersson

Insändare: Stjärna

Hyllning. 2018 fyller inte bara Mariestads utan hela Sveriges stora stjärna Birgitta Andersson 85 år. I slutet av 2016 föreslog jag för kommunen att vår stad reser en byst i brons föreställande Birgitta som en hyllning till denna film- och teaterlegend, lämpligast vid vår anrika teater mitt i staden.

I år är det 50 år sedan hon gjorde rollen som Teskedsgumman, på 70-talet var hon Doris i Jönssonligan filmerna och för de yngre är hon mamman i ”Häxan surtant”.

Förra året fick hon en Hedersguldbagge för sitt livsverk i filmens värld av sin gode vän, nu bortgångne Gösta Ekman. Ja, hon har arbetat med de största, Hasse & Tage, Monica Zetterlund, Max von Sydow, Anna Lisa Ericson, Povel Ramel, Lena Olin med flera.

Med en mer än 65 år lång karriär bör hon hyllas på alla håll och kanter älskade Birgitta - inte minst för vad hon betytt för vår stad. Birgitta blev rörd när jag berättade för henne om planerna! När jag läste insändaren i fredagens tidning trodde jag först att den var ett dåligt skämt.

Verkar inte så och inte ens roligt!

Stig Dahlin

I år är det 50 år sedan hon gjorde rollen som Teskedsgumman, på 70-talet var hon Doris i Jönssonligan filmerna och för de yngre är hon mamman i ”Häxan surtant”.

Förra året fick hon en Hedersguldbagge för sitt livsverk i filmens värld av sin gode vän, nu bortgångne Gösta Ekman. Ja, hon har arbetat med de största, Hasse & Tage, Monica Zetterlund, Max von Sydow, Anna Lisa Ericson, Povel Ramel, Lena Olin med flera.

Med en mer än 65 år lång karriär bör hon hyllas på alla håll och kanter älskade Birgitta - inte minst för vad hon betytt för vår stad. Birgitta blev rörd när jag berättade för henne om planerna! När jag läste insändaren i fredagens tidning trodde jag först att den var ett dåligt skämt.

Verkar inte så och inte ens roligt!

Stig Dahlin

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.