13 sep 2017 06:00

13 sep 2017 16:03

Driv ut partipolitiken från templet

Insändare: Kyrkoval

Kyrkovalet. Jag såg tv-programmet Agenda i söndags om kyrkovalet (nu på söndag). Det var så skönt med en debattör som sakligt kunde avslöja det tokiga i att partipolitik ska leta sig in i kyrkans ledning. Det är bra att man demokratiskt väljer styre, men nu är kyrkan skild från staten och den aggressiva partipolitiken har ingenting där att göra.

Det var också sorgligt att en präst, själasörjare, var aktiv för ett parti. Prästerna borde stå över detta och även om de har en partipolitisk hemvist ska de vara neutrala i sitt ämbete. Det skadar kyrkan där alla ska samlas och känna sig hemma. Det är för att stärkas inför det världsliga man söker sig till kyrkan, inte för att utöva den världsliga makten. Det borde vara ett absolut krav för prästerna att inte prata partipolitik, ungefär som kungen ska vara neutral för att kunna utföra sitt uppdrag.

Jag hoppas verkligen att denna tankegång får fäste i Mariestad. Det är dags att driva ut partipolitiken en gång för alla. Vi behöver en Jesus som driver ut månglarna ur templet.

Röstar på parti till riksdagen, men inte till kyrkan

Det var också sorgligt att en präst, själasörjare, var aktiv för ett parti. Prästerna borde stå över detta och även om de har en partipolitisk hemvist ska de vara neutrala i sitt ämbete. Det skadar kyrkan där alla ska samlas och känna sig hemma. Det är för att stärkas inför det världsliga man söker sig till kyrkan, inte för att utöva den världsliga makten. Det borde vara ett absolut krav för prästerna att inte prata partipolitik, ungefär som kungen ska vara neutral för att kunna utföra sitt uppdrag.

Jag hoppas verkligen att denna tankegång får fäste i Mariestad. Det är dags att driva ut partipolitiken en gång för alla. Vi behöver en Jesus som driver ut månglarna ur templet.

Röstar på parti till riksdagen, men inte till kyrkan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.