08 aug 2017 06:00

08 aug 2017 06:00

Vem ansvarar för miljön?

Insändare:

Miljö

Titt som tätt läser man om sådana som kritiserar miljöpartiet för olika miljöaspekter. Men hur är det egentligen? Att stå vid sidan om och kritisera andra går väl bra, men är miljön bara miljöpartiets sak? Jag har trott att det var i allas intresse att förbättra miljön på jorden, och inte bara söka syndabockar hos andra. Vissa pekar med hela handen mot Kina och USA samt kolförbränningen, och vill säga att lilla Sveriges synder är ingenting. Och ska man driva det lite längre så finns det väl ingen enskild människa som är orsak till all miljöförstöring på jorden.

Vi i Sverige förbrukar 3,5-4 gånger så mycket energi som jorden tillförs. Så inte kan vi ta vårt ansvar från miljöfrågan. Går man in så djupt som de som tycker att vi i Sverige kan blunda för vår del, då kommer man snart in på befolkningsutvecklingen på jorden, och mäns ansvar för sin avkomma.

Jag tycker många gånger att det går på tok för långt med kritiken av miljöpartiet så snart det blir tal om förändringar i miljöfrågor. Hade någon sagt att vi skulle åka fram i 100 km/tim långa sträckor och lyssna på radio för 100 år sedan, då hade den fått precis samma kritik som de som de som i dag talar om att miljön ska förbättras. Vi vill ju helst ha facit på allt nytt innan man tänkt igenom det hela. Fattas bara att de som talar om miljön i dag blir idiotförklarade. Men vilka var idioter för 100 år sedan, de som idiotförklarade den som sa att vi kunde åka omkring i hög fart och lyssna på radion, eller de som försökte tänka igenom hur det skulle kunna gå till.

Rune Jakobsson

Titt som tätt läser man om sådana som kritiserar miljöpartiet för olika miljöaspekter. Men hur är det egentligen? Att stå vid sidan om och kritisera andra går väl bra, men är miljön bara miljöpartiets sak? Jag har trott att det var i allas intresse att förbättra miljön på jorden, och inte bara söka syndabockar hos andra. Vissa pekar med hela handen mot Kina och USA samt kolförbränningen, och vill säga att lilla Sveriges synder är ingenting. Och ska man driva det lite längre så finns det väl ingen enskild människa som är orsak till all miljöförstöring på jorden.

Vi i Sverige förbrukar 3,5-4 gånger så mycket energi som jorden tillförs. Så inte kan vi ta vårt ansvar från miljöfrågan. Går man in så djupt som de som tycker att vi i Sverige kan blunda för vår del, då kommer man snart in på befolkningsutvecklingen på jorden, och mäns ansvar för sin avkomma.

Jag tycker många gånger att det går på tok för långt med kritiken av miljöpartiet så snart det blir tal om förändringar i miljöfrågor. Hade någon sagt att vi skulle åka fram i 100 km/tim långa sträckor och lyssna på radio för 100 år sedan, då hade den fått precis samma kritik som de som de som i dag talar om att miljön ska förbättras. Vi vill ju helst ha facit på allt nytt innan man tänkt igenom det hela. Fattas bara att de som talar om miljön i dag blir idiotförklarade. Men vilka var idioter för 100 år sedan, de som idiotförklarade den som sa att vi kunde åka omkring i hög fart och lyssna på radion, eller de som försökte tänka igenom hur det skulle kunna gå till.

Rune Jakobsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.