12 jul 2017 06:00

13 jul 2017 11:08

Migrationsverket borde tagit större ansvar

Insändare: Åldersbedömning

Ensamkommande. Om du känner dig hotad till livet, om du inte riktigt vet rätt svar på en fråga men vet att du har större chanser att överleva om du svarar ett tal som är lägre än högre. Hur gör du då? Om kompisarna som vet bättre än dig om den nya situationen säger att du ska säga en lägre siffra än den du tror är rätt (du tror, för du vet inte exakt rätt svar), hur gör du?

Det är en debatt på gång i MT om bidragsfusk. En del läsare verkar tro att unga afghanska killar har uppgett för låg ålder för att få bidrag. Om du är under 18 får du inte mer i bidrag. Din ekonomi blir istället beroende på vilken god man du har, det är god man som förvaltar dina pengar. Att många uppgett fel ålder beror på att det varit lättare att få asyl då. Som Afghan har du sällan exakt koll på när du är född. Du får inget personnummer. De flesta firar inte födelsedagar. Din exakta ålder har inte varit av betydelse i något sammanhang tidigare i ditt liv. När du flyr är du beroende av andra som kan mer än du, de talar om vad som är bra att göra. Du har större chans att få stanna om du räknas som barn. Många verkar inte förstå konsekvenserna längre än så, att de hamnar i fel skolform, på fel boende osv.

Någonstans tycker jag att migrationsverket borde tagit ett större ansvar, till exempel inte litat till pappershandlingar med tvivelaktigt ursprung. Att lägga allt ansvar på ungdomar som är på flykt är inte så fruktbart, de är i en desperat situation. Att anklaga dem för lögn är som att anklaga någon för lögn för något han sagt under pistolhot.

Jag hoppas nu att Abrahamssons anmälan är gjord för att kommunen ska få tillbaka pengar från migrationsverket. Då finns det en mening med den. De unga flyktingar som kommit har nog med oro som det är, vare sig de är 16 eller 25.

Mariestadsbo

Det är en debatt på gång i MT om bidragsfusk. En del läsare verkar tro att unga afghanska killar har uppgett för låg ålder för att få bidrag. Om du är under 18 får du inte mer i bidrag. Din ekonomi blir istället beroende på vilken god man du har, det är god man som förvaltar dina pengar. Att många uppgett fel ålder beror på att det varit lättare att få asyl då. Som Afghan har du sällan exakt koll på när du är född. Du får inget personnummer. De flesta firar inte födelsedagar. Din exakta ålder har inte varit av betydelse i något sammanhang tidigare i ditt liv. När du flyr är du beroende av andra som kan mer än du, de talar om vad som är bra att göra. Du har större chans att få stanna om du räknas som barn. Många verkar inte förstå konsekvenserna längre än så, att de hamnar i fel skolform, på fel boende osv.

Någonstans tycker jag att migrationsverket borde tagit ett större ansvar, till exempel inte litat till pappershandlingar med tvivelaktigt ursprung. Att lägga allt ansvar på ungdomar som är på flykt är inte så fruktbart, de är i en desperat situation. Att anklaga dem för lögn är som att anklaga någon för lögn för något han sagt under pistolhot.

Jag hoppas nu att Abrahamssons anmälan är gjord för att kommunen ska få tillbaka pengar från migrationsverket. Då finns det en mening med den. De unga flyktingar som kommit har nog med oro som det är, vare sig de är 16 eller 25.

Mariestadsbo

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.