17 maj 2017 06:00

18 maj 2017 17:14

Svårt att få jobb för äldre

Debatt: Arbetsmarknad

Ålder. Vi kan läsa i tidningar om att nyanlända över 40 har svårt att få jobb. Men det man frågar sig är väl om det bara är nyanlända som har svårt att få jobb i den åldern. De senaste femtio åren så har det väl känts svårt att få jobb när man kommer upp i 40-50 års åldern, trots att våra styrande tror att man kan lagstifta om att vi ska jobba högre upp i åren än 67 år.

Det är väl många faktorer som spelar in, men det finns väl något som säger ”rätt man på rätt plats”. Kontakter och annat har väl stor betydelse för arbetsgivaren. Ibland så undrar man också om arbetsgivarna gillar när unga tar jobb till vilket pris som helst, och på det sättet skämmer bort arbetsgivare. Viss arbetskraft får ju arbetsgivarna bidrag för också, kanske bra på visst sätt.

Men detta att finna ”rätt man på rätt plats” det är väl inte så enkelt som uttalet heter ”att man får jobb”. Vi människor är ju olika, och det är ju inte alls säkert att alla kan anpassa sig till alla jobb. Hur mycket hänsyn tas det till detta vid t.ex. arbetsförmedlingen? För 100 år sedan var hälften av oss egna företagare, och vi är ju samma människor nu. Är det då säkert att alla är skapta för att lyda order som man inte alltid kan riktigt förstå och utan att vi känner oss delaktiga.

Rune Jakobsson

Det är väl många faktorer som spelar in, men det finns väl något som säger ”rätt man på rätt plats”. Kontakter och annat har väl stor betydelse för arbetsgivaren. Ibland så undrar man också om arbetsgivarna gillar när unga tar jobb till vilket pris som helst, och på det sättet skämmer bort arbetsgivare. Viss arbetskraft får ju arbetsgivarna bidrag för också, kanske bra på visst sätt.

Men detta att finna ”rätt man på rätt plats” det är väl inte så enkelt som uttalet heter ”att man får jobb”. Vi människor är ju olika, och det är ju inte alls säkert att alla kan anpassa sig till alla jobb. Hur mycket hänsyn tas det till detta vid t.ex. arbetsförmedlingen? För 100 år sedan var hälften av oss egna företagare, och vi är ju samma människor nu. Är det då säkert att alla är skapta för att lyda order som man inte alltid kan riktigt förstå och utan att vi känner oss delaktiga.

Rune Jakobsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.