12 apr 2017 18:09

12 apr 2017 18:09

Större miljöpåverkan än miljövinst

INSÄNDARE: Bruna tunnor

Avfall. Med anledning av de nya direktiven med de bruna soptunnorna måste vi nog börja debattera detta eftersom Avfallshantering Östra Skaraborg påpekar att man får betala samma pris som tidigare. Men detta är inte helt korrekt utan priset är 100% extra då tömningen av vanliga sopor sker hälften så ofta.

Dock anser de att de ska tömma de bruna soptunnorna med matavfall var 14:e dag, dock kan jag inte se någon miljöfördel med detta då sopbilar ute på landsbygden får åka runt och tömma tomma tunnor. Många på landsbygden har djur som äter rester som blir över.

Det pratas om varmkompost, men detta är helt onödigt för de flesta grejor som överbliven sallad och kaffesump som är ett utomordentligt bra media för en vanlig kompost för jordförbättring lokalt i trädgården. Detta är betydligt mer miljövänligt än att låta en lastbil hämta de få salladsblad som kan tänkas bli över.

Hade förslaget däremot varit att behålla sophämtning som innan och lägga till den bruna tunnan 1 gång per månad skulle miljövinsten bli betydligt bättre. Det är inte mycket matavfall ute på landsbygden överhuvud taget.

Hela denna satsning är dömd att misslyckas med en större miljöpåverkan än miljövinst.

Som en fotnot kan sägas att tillgänglighet 2017 borde vara bättre, då den bruna tunnan och den gröna tunnan för en färgblind inte är helt enkel att skilja på färgen, detta riskerar att göra att färgblinda personer av misstag lägger fel och får en felsorteringsavgift på grund av deras handikapp.

JJ

Dock anser de att de ska tömma de bruna soptunnorna med matavfall var 14:e dag, dock kan jag inte se någon miljöfördel med detta då sopbilar ute på landsbygden får åka runt och tömma tomma tunnor. Många på landsbygden har djur som äter rester som blir över.

Det pratas om varmkompost, men detta är helt onödigt för de flesta grejor som överbliven sallad och kaffesump som är ett utomordentligt bra media för en vanlig kompost för jordförbättring lokalt i trädgården. Detta är betydligt mer miljövänligt än att låta en lastbil hämta de få salladsblad som kan tänkas bli över.

Hade förslaget däremot varit att behålla sophämtning som innan och lägga till den bruna tunnan 1 gång per månad skulle miljövinsten bli betydligt bättre. Det är inte mycket matavfall ute på landsbygden överhuvud taget.

Hela denna satsning är dömd att misslyckas med en större miljöpåverkan än miljövinst.

Som en fotnot kan sägas att tillgänglighet 2017 borde vara bättre, då den bruna tunnan och den gröna tunnan för en färgblind inte är helt enkel att skilja på färgen, detta riskerar att göra att färgblinda personer av misstag lägger fel och får en felsorteringsavgift på grund av deras handikapp.

JJ

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.