11 apr 2017 06:00

11 apr 2017 06:00

I en tid av prövning

Insändare: Terrorhot

Öppenhet. Nu när terrorn krupit sig in på husknuten prövas vårt fria och öppna samhälle. Ett sådant samhälle är sårbart eftersom det är en komplex skapelse som bygger på allas medverkan och välvilja. Det kan därför lätt raseras genom att samhällsdeltagarna vänder sig inåt, i misströstan och misstänksamhet mot andra och annorlunda.

Vem eller eventuellt vilken organisation som ligger bakom attentatet vet jag ännu inte men en kvalificerad gissning är att terrororganisationen IS har någon anknytning. IS är en av flera extrema organisationer vars syfte är att så split och destabilisera, för att skapa utrymme för sitt eget tyranni. Liknande organisationer med liknande agenda finns både till vänster och höger med den gemensamma nämnaren att de alla tjänar på ökad misstro och otrygghet hos folk. Det är därför viktigare än någonsin att de moderata krafterna nu samlar sig, mot dem som vill rasera det åtråvärda vi kämpat så för.

Vägen framåt är inte ökad slutenhet utan mer samarbete med våra demokratiska gelikar, som delar våra värderingar kring frihet, öppenhet och allas lika värde. I en tid av prövning får vi inte ge efter för ryggradsreflexer och stänga in oss, då har de vunnit. Vi ska istället stå raka i rygg och, tillsammans med andra demokratiska krafter, kämpa för det vi så mödosamt byggt upp tillsammans.

Sivert Aronsson, Göteborg

Vem eller eventuellt vilken organisation som ligger bakom attentatet vet jag ännu inte men en kvalificerad gissning är att terrororganisationen IS har någon anknytning. IS är en av flera extrema organisationer vars syfte är att så split och destabilisera, för att skapa utrymme för sitt eget tyranni. Liknande organisationer med liknande agenda finns både till vänster och höger med den gemensamma nämnaren att de alla tjänar på ökad misstro och otrygghet hos folk. Det är därför viktigare än någonsin att de moderata krafterna nu samlar sig, mot dem som vill rasera det åtråvärda vi kämpat så för.

Vägen framåt är inte ökad slutenhet utan mer samarbete med våra demokratiska gelikar, som delar våra värderingar kring frihet, öppenhet och allas lika värde. I en tid av prövning får vi inte ge efter för ryggradsreflexer och stänga in oss, då har de vunnit. Vi ska istället stå raka i rygg och, tillsammans med andra demokratiska krafter, kämpa för det vi så mödosamt byggt upp tillsammans.

Sivert Aronsson, Göteborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.