14 okt 2016 06:00

14 okt 2016 15:37

På väg att nå vårt gemensamma miljömål

Insändare: Bruna tunnor

Replik. Svar på insändaren ”Straffavgift för kompostering” i MT 12/10.

Att göra något bra för miljön bör inte betraktas som ett straff. Visserligen måste man vara noggrann, men att sortera matavfall och använda den bruna tunnan är lätt och blir snabbt en vana för alla i hushållet.

Hittills sorteras matavfall i 204 av Sveriges 290 kommuner och tillsammans är vi på god väg att nå vårt gemensamma miljömål. Nu har turen kommit till Mariestad och det kommer säkert att fungera lika bra som i de övriga medlemskommunerna i AÖS.

När det gäller kompostering är det inte längre den bästa behandlingen av matavfall, bland annat eftersom energin går förlorad. Insändarskribenten komposterar säkert sitt matavfall enligt konstens alla regler. Så noggranna är tyvärr inte alla och deras matavfall hittar alltför ofta vägen till den vanliga soptunnan istället för kompostbehållaren. Det är dock möjligt att fortsätta med kompostering, men då till samma avgift som för de som använder den bruna tunnan.

Hälsningar

Lars Persson

Förbundschef

Avfallshantering Östra Skaraborg

Att göra något bra för miljön bör inte betraktas som ett straff. Visserligen måste man vara noggrann, men att sortera matavfall och använda den bruna tunnan är lätt och blir snabbt en vana för alla i hushållet.

Hittills sorteras matavfall i 204 av Sveriges 290 kommuner och tillsammans är vi på god väg att nå vårt gemensamma miljömål. Nu har turen kommit till Mariestad och det kommer säkert att fungera lika bra som i de övriga medlemskommunerna i AÖS.

När det gäller kompostering är det inte längre den bästa behandlingen av matavfall, bland annat eftersom energin går förlorad. Insändarskribenten komposterar säkert sitt matavfall enligt konstens alla regler. Så noggranna är tyvärr inte alla och deras matavfall hittar alltför ofta vägen till den vanliga soptunnan istället för kompostbehållaren. Det är dock möjligt att fortsätta med kompostering, men då till samma avgift som för de som använder den bruna tunnan.

Hälsningar

Lars Persson

Förbundschef

Avfallshantering Östra Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.