10 okt 2016 06:00

10 okt 2016 06:00

Ska vi ha blockpolitik?

Insändare

Ser vi till snart hundra års Svensk politik så är det bara sedan alliansens början som vi haft blockpolitik, vilket kan utlämna många rösters påverkan av politiken i landet.

Vid ett par tillfällen med femtio års mellanrum har vi haft majoritetsregeringar, för övrigt så har regeringarna fått söka stöd hos andra partier för att få igenom frågorna. Vad är det då för fel med detta? Sverige har ju fungerat bra under dessa tider. Majoritetsstyrning innebär ju att en åsikt kan köra igenom sina frågor på ett lättare sätt, men håller många väljares röster utanför påverkan.

Nu har vi då fått ett parti som inget av blocken vill samarbeta med, och ska vi dessutom ha allianspartiet som i sin tur består av fyra partier som har ett gemensamt intresse att hålla sossarna utanför inflytande, då blir det väl ingen stark regering i Sverige. Så det är säkert många som håller med Björklund när han tycker att S och M kan försöka bilda regering tillsammans. Alternativet är väl som det ser ut nu att S, L, C och KD skulle kunna göra ett försök att regera tillsammans. Men M presenterade ju sig som arbetarparti för några år sedan. Ja, det är väl klart att de rikaste anser sig väl arbeta också.

Rune Jakobsson

 

Vid ett par tillfällen med femtio års mellanrum har vi haft majoritetsregeringar, för övrigt så har regeringarna fått söka stöd hos andra partier för att få igenom frågorna. Vad är det då för fel med detta? Sverige har ju fungerat bra under dessa tider. Majoritetsstyrning innebär ju att en åsikt kan köra igenom sina frågor på ett lättare sätt, men håller många väljares röster utanför påverkan.

Nu har vi då fått ett parti som inget av blocken vill samarbeta med, och ska vi dessutom ha allianspartiet som i sin tur består av fyra partier som har ett gemensamt intresse att hålla sossarna utanför inflytande, då blir det väl ingen stark regering i Sverige. Så det är säkert många som håller med Björklund när han tycker att S och M kan försöka bilda regering tillsammans. Alternativet är väl som det ser ut nu att S, L, C och KD skulle kunna göra ett försök att regera tillsammans. Men M presenterade ju sig som arbetarparti för några år sedan. Ja, det är väl klart att de rikaste anser sig väl arbeta också.

Rune Jakobsson

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.