21 sep 2016 06:00

21 sep 2016 06:00

Religion står inte över samhällets regler

Insändare: Religion

Jag har följt dina insändare i tidningen, och har förstått att du är hängiven muslim. Inga problem. I Sverige har vi religionsfrihet, vilket gör att du har möjlighet att ha vilken tro du vill, MEN i och med att vi i Sverige har skilt kyrkan från staten, så skall det inte finnas några religiösa lagar som står över de lagar staten och samhället i övrigt fastslagit. Religion är något du fritt får utöva på din fritid, men det får inte styra över samhällets regler och krav på oss som medborgare.

Vi har kämpat länge (och gör fortfarande) för jämställdhet, och att alla ska behandlas lika oavsett kön, ursprung, religion och sexuell läggning. Detta blir dock ett problem när vissa grupper vill ha särbehandling som ingen annan har rätt till. Vi gör inte undantag för religiösa lagar i detta land och kommer förhoppningsvis aldrig göra det.

Genom vänner inom vård och äldreomsorg har jag fått berättat om hur gamla damer ibland inte vill bli tvättade eller hjälpta på toaletten av män som arbetar där, vilket är helt förståeligt, men de har ofta inget val än att acceptera.

När det kommer till religion är man tyvärr mesigare. Har själv exempel från när jag varit på sjukhus och en ung muslimsk kvinna kom in (med två män vid sin sida) och läkaren inte fick ta blodtryck eller prover på grund av att han var man. Vi kan inte ha extra läkar- och ambulanspersonal ifall det kommer in en kvinna/man med en viss tro. Den dagen vi börjar med det är kampen om jämställdhet förlorad.

Du skriver att du i din religiösa övertygelse vill bära slöja och heltäckande kläder, och det har du rätt att göra (så länge det inte strider mot andra övergripande regler och sammanhang som till exempel hygien), men det finns så många muslimska kvinnor/flickor som ser sig tvingade av familj och släkt att göra det. Det är därför viktigt att vi i ett upplyst, jämlikt samhälle inte förstärker detta tvång, utan verkar för den religionsfrihet vi faktiskt har i landet.

Det exempel som du tagit upp i din insändare om att låta muslimska läkare slippa bära kortärmat ser jag som naivt. Detta är ett tydligt exempel då man inte kan ta hänsyn till religion. Det finns en anledning till att dessa regler finns, och det är HYGIEN! Likaväl som att man i badhus och simanläggningar använder för ändamålet anpassade badkläder och duschar före bad, något som tyvärr blivit föremål för diskussion, är en självklarhet.

Känner man inte att man kan följa enkla regler i vårt samhälle, oavsett om det beror på en religiös övertygelse eller något annat, så får man avstå dessa sammanhang. Vi behöver väl inte göra det svårare än så? Som barn kan man vilja både ”ha kakan och äta den”, men som vuxen måste man kunna inse att man alltid har ett val, och att man får ta konsekvenserna av hur man väljer.

Din religion=ditt fria val, inte samhällets

Jag har följt dina insändare i tidningen, och har förstått att du är hängiven muslim. Inga problem. I Sverige har vi religionsfrihet, vilket gör att du har möjlighet att ha vilken tro du vill, MEN i och med att vi i Sverige har skilt kyrkan från staten, så skall det inte finnas några religiösa lagar som står över de lagar staten och samhället i övrigt fastslagit. Religion är något du fritt får utöva på din fritid, men det får inte styra över samhällets regler och krav på oss som medborgare.

Vi har kämpat länge (och gör fortfarande) för jämställdhet, och att alla ska behandlas lika oavsett kön, ursprung, religion och sexuell läggning. Detta blir dock ett problem när vissa grupper vill ha särbehandling som ingen annan har rätt till. Vi gör inte undantag för religiösa lagar i detta land och kommer förhoppningsvis aldrig göra det.

Genom vänner inom vård och äldreomsorg har jag fått berättat om hur gamla damer ibland inte vill bli tvättade eller hjälpta på toaletten av män som arbetar där, vilket är helt förståeligt, men de har ofta inget val än att acceptera.

När det kommer till religion är man tyvärr mesigare. Har själv exempel från när jag varit på sjukhus och en ung muslimsk kvinna kom in (med två män vid sin sida) och läkaren inte fick ta blodtryck eller prover på grund av att han var man. Vi kan inte ha extra läkar- och ambulanspersonal ifall det kommer in en kvinna/man med en viss tro. Den dagen vi börjar med det är kampen om jämställdhet förlorad.

Du skriver att du i din religiösa övertygelse vill bära slöja och heltäckande kläder, och det har du rätt att göra (så länge det inte strider mot andra övergripande regler och sammanhang som till exempel hygien), men det finns så många muslimska kvinnor/flickor som ser sig tvingade av familj och släkt att göra det. Det är därför viktigt att vi i ett upplyst, jämlikt samhälle inte förstärker detta tvång, utan verkar för den religionsfrihet vi faktiskt har i landet.

Det exempel som du tagit upp i din insändare om att låta muslimska läkare slippa bära kortärmat ser jag som naivt. Detta är ett tydligt exempel då man inte kan ta hänsyn till religion. Det finns en anledning till att dessa regler finns, och det är HYGIEN! Likaväl som att man i badhus och simanläggningar använder för ändamålet anpassade badkläder och duschar före bad, något som tyvärr blivit föremål för diskussion, är en självklarhet.

Känner man inte att man kan följa enkla regler i vårt samhälle, oavsett om det beror på en religiös övertygelse eller något annat, så får man avstå dessa sammanhang. Vi behöver väl inte göra det svårare än så? Som barn kan man vilja både ”ha kakan och äta den”, men som vuxen måste man kunna inse att man alltid har ett val, och att man får ta konsekvenserna av hur man väljer.

Din religion=ditt fria val, inte samhällets

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.