14 sep 2016 16:48

14 sep 2016 16:48

Sverigedemokraterna - ett arbetarfientligt parti

Insändare: Arbete

Regeringens förslag om kollektivavtalsvillkor vid offentlig upphandling skulle innebära att svindlande 600 miljarder kronor var garanterade att användas i företag som bidrar till att bygga Sverige starkt och som skriver under på den svenska modellen. Det skulle innebära bättre villkor för arbetare i alla led av upphandlingskedjan och ett slut på ett system där lägsta anbud alltid vinner, oavsett om det är seriöst eller ej.

Nu väljer Sverigedemokraterna att stoppa lagförslaget i riksdagen. De väljer att krypa för näringslivet istället för att stå upp för löntagarna. Denna chans att stänga dörren till fusk och utnyttjande av människor riskeras nu och ansvariga för det är SD.

Vi inom LO har länge hävdat att Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt parti med motstånd mot bättre villkor för löntagare och ett fackföreningsfientligt parti som vill begränsa strejkrätten och försämra LAS. Men att det var ett parti som så tydligt tar avstånd från den svenska modellen med kollektivavtal som norm på arbetsmarknaden var förvånande även för oss.

Per-Agne Andersson, Ordförande LO-facken i Mariestad

Regeringens förslag om kollektivavtalsvillkor vid offentlig upphandling skulle innebära att svindlande 600 miljarder kronor var garanterade att användas i företag som bidrar till att bygga Sverige starkt och som skriver under på den svenska modellen. Det skulle innebära bättre villkor för arbetare i alla led av upphandlingskedjan och ett slut på ett system där lägsta anbud alltid vinner, oavsett om det är seriöst eller ej.

Nu väljer Sverigedemokraterna att stoppa lagförslaget i riksdagen. De väljer att krypa för näringslivet istället för att stå upp för löntagarna. Denna chans att stänga dörren till fusk och utnyttjande av människor riskeras nu och ansvariga för det är SD.

Vi inom LO har länge hävdat att Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt parti med motstånd mot bättre villkor för löntagare och ett fackföreningsfientligt parti som vill begränsa strejkrätten och försämra LAS. Men att det var ett parti som så tydligt tar avstånd från den svenska modellen med kollektivavtal som norm på arbetsmarknaden var förvånande även för oss.

Per-Agne Andersson, Ordförande LO-facken i Mariestad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.