13 sep 2016 06:00

13 sep 2016 16:05

Hur ska reglerna tolkas

Insändare: Religion

Då kanske jag vågar fråga ett par saker som jag undrat över länge. Du skrev att slöjan är en av instruktionerna inom islam. Kan en muslimsk kvinna välja bort slöjan och ändå bli betraktad som en rättrogen muslim?

En muslimsk man berättade för mig att det inte står i koranen att en kvinna måste bära slöja utan att det står att både män och kvinnor ska vara anständigt klädda vilket sedan är en tolkningsfråga. En del tolkar det som slöja och att inte blotta hud på armar och ben. Andra tolkar det som burka eller till och med att dölja ögonen. Jag har sett kvinnor som visserligen burit slöja men som varit hårt sminkade och haft så tajta byxor och toppar att mycket lite har lämnats åt fantasin. Är det ok?

Och en av de hetaste dagarna i somras mötte jag en kvinna och en man. Hon svettades i svart burka och allt utom ögonen var täckta. Han gick i shorts och kortärmat. Är det ok för en muslimsk man? Eller hur ska en man klä sig anständigt? Och hur är det med långärmat?

Jag arbetar inom vården och en kvinnlig muslimsk AT-läkare vägrade ha kortärmat fast det var otillåtet med långärmat på grund av hygienreglerna. Efter upprepade tillsägningar gav man upp och lät henne ha långärmat. Är det ok?

Nog måste väl även en muslim följa de regler som gäller för andra? Eller ska vi acceptera en högre smittorisk i religionsfrihetens namn?

Undrande

Då kanske jag vågar fråga ett par saker som jag undrat över länge. Du skrev att slöjan är en av instruktionerna inom islam. Kan en muslimsk kvinna välja bort slöjan och ändå bli betraktad som en rättrogen muslim?

En muslimsk man berättade för mig att det inte står i koranen att en kvinna måste bära slöja utan att det står att både män och kvinnor ska vara anständigt klädda vilket sedan är en tolkningsfråga. En del tolkar det som slöja och att inte blotta hud på armar och ben. Andra tolkar det som burka eller till och med att dölja ögonen. Jag har sett kvinnor som visserligen burit slöja men som varit hårt sminkade och haft så tajta byxor och toppar att mycket lite har lämnats åt fantasin. Är det ok?

Och en av de hetaste dagarna i somras mötte jag en kvinna och en man. Hon svettades i svart burka och allt utom ögonen var täckta. Han gick i shorts och kortärmat. Är det ok för en muslimsk man? Eller hur ska en man klä sig anständigt? Och hur är det med långärmat?

Jag arbetar inom vården och en kvinnlig muslimsk AT-läkare vägrade ha kortärmat fast det var otillåtet med långärmat på grund av hygienreglerna. Efter upprepade tillsägningar gav man upp och lät henne ha långärmat. Är det ok?

Nog måste väl även en muslim följa de regler som gäller för andra? Eller ska vi acceptera en högre smittorisk i religionsfrihetens namn?

Undrande

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.