11 apr 2016 16:49

11 apr 2016 16:49

Låt medicinavdelningen vara kvar

INSÄNDARE: Vård

Omsorg. Politikerna talar om att stänga medicinavdelningen på Mariestads sjukhus. Man behöver spara penar. Jag förstår att man inte kan bedriva sjukvård utan pengar, men varför behöver man spara just på Mariestads sjukhus? Det är inte första gången.

Men jag vet att man aldrig kan spara på vården till människor, i synnerhet inte på äldre människor, för då kan det snart utvecklas nya sjukdomar. Alla blir vi äldre, även politiker, och den äldre befolkningen ökar fort. I min barndom på 1940-talet fick man en silverkrycka på 50-årsdagen och de som nådde 60- eller 70-årsdagen, då gick man mot döden.

Nu har vi bättre sjukvård, bättre resurser och nyare metoder så nu lever vi ända till 100 år om vi har bra gener och god omvårdnad. Men vi vill bo så att vi känner att här hör vi hemma, det gäller både äldreboende och om vi kommer in på sjukhus för att vi har många olika krämpor. Vi vill bo i hembygden där vi kan få besök av släkt och vänner. Äldre vänner orkar inte ta bussen till Skövde. Är man gammal är man skör, i de flesta fall. Och har man inga nära släktingar så får man lita till sina vänner. Är de gamla kan de dö och till slut kan man bli ensam kvar.

En äldre dam bröt benet. Hennes stora önskan var att fylla 100 år. Efter många månader på sjukhuset ville hon inte komma hem till våningen för hon kände att hon behövde hjälp. Hon beslöt att flytta till ett äldreboende. Tyvärr flyttade hon fel tid på året. I december gick det inte att komma ut och gå som hon hade tänkt sig. Vännerna kunde inte ta sig till äldreboendet, det var för långt att åka, och personalen hade inte tid att sitta ner och dricka en kopp kaffe. Hon drog sig för att gå ut i sällskapsrummet. Hon kände ingen och hon orkade inte höra på när några av de andra på hemmet skrek för att göra sig hörda.

Hon hade möblerat det nya rummet så likt hemmet i stan som möjligt. Hon hade hängt tavlorna på samma ställe, tavlan av den älskade sommarstugan över sängen. Dagarna blev långa. Hon blev mest sängliggande. Hon tynade bort. Några dagar före 100-årsdagen dog hon.

Låt medicinavdelningen på Mariestads sjukhus finnas kvar. Tänk på de äldre! Antingen vi vill eller inte så blir vi alla äldre! De äldre skall inte behöva ängsla sig för att inte få besök om de hamnar i Skövde!

Vieno Mårtensson

Men jag vet att man aldrig kan spara på vården till människor, i synnerhet inte på äldre människor, för då kan det snart utvecklas nya sjukdomar. Alla blir vi äldre, även politiker, och den äldre befolkningen ökar fort. I min barndom på 1940-talet fick man en silverkrycka på 50-årsdagen och de som nådde 60- eller 70-årsdagen, då gick man mot döden.

Nu har vi bättre sjukvård, bättre resurser och nyare metoder så nu lever vi ända till 100 år om vi har bra gener och god omvårdnad. Men vi vill bo så att vi känner att här hör vi hemma, det gäller både äldreboende och om vi kommer in på sjukhus för att vi har många olika krämpor. Vi vill bo i hembygden där vi kan få besök av släkt och vänner. Äldre vänner orkar inte ta bussen till Skövde. Är man gammal är man skör, i de flesta fall. Och har man inga nära släktingar så får man lita till sina vänner. Är de gamla kan de dö och till slut kan man bli ensam kvar.

En äldre dam bröt benet. Hennes stora önskan var att fylla 100 år. Efter många månader på sjukhuset ville hon inte komma hem till våningen för hon kände att hon behövde hjälp. Hon beslöt att flytta till ett äldreboende. Tyvärr flyttade hon fel tid på året. I december gick det inte att komma ut och gå som hon hade tänkt sig. Vännerna kunde inte ta sig till äldreboendet, det var för långt att åka, och personalen hade inte tid att sitta ner och dricka en kopp kaffe. Hon drog sig för att gå ut i sällskapsrummet. Hon kände ingen och hon orkade inte höra på när några av de andra på hemmet skrek för att göra sig hörda.

Hon hade möblerat det nya rummet så likt hemmet i stan som möjligt. Hon hade hängt tavlorna på samma ställe, tavlan av den älskade sommarstugan över sängen. Dagarna blev långa. Hon blev mest sängliggande. Hon tynade bort. Några dagar före 100-årsdagen dog hon.

Låt medicinavdelningen på Mariestads sjukhus finnas kvar. Tänk på de äldre! Antingen vi vill eller inte så blir vi alla äldre! De äldre skall inte behöva ängsla sig för att inte få besök om de hamnar i Skövde!

Vieno Mårtensson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.