21 mar 2016 16:35

21 mar 2016 16:35

Vad ska hända med oss?

INSÄNDARE: Electrolux

Nu är snart måttet rågat på Electrolux Mariestadsfabriken! Det brinner bland personalen, som nu äntligen fått reda på hur okänsliga förhandlarna varit.

Vi ska hunsas runt och dom som nu vågar säga något om det, kallas upp till chefen för enskilt samtal. Detta är inte okej! Detta har tydligen drabbat även fackliga företrädare. Ni kan inte skrämma oss till tystnad när vi behandlas som en skock dumma får. Vi ser och hör vad som händer med våra egna.

Vi kräver att det förhandlas fram lösningar för oss och det snabbt! Sitt inte och tro att dom där 94 miljonerna ska det sparas på för det finns ju tydligen mer att hämta om det behövs. Utbildningar, ”in i kaklet bonusar”, pensioneringar från det år man blir 59 år, avgångsvederlag typ 1000 kr/anställningsmånad och annat våra klubbar föreslagit och som bara avfärdats och inte förhandlats vidare om.

Det har inte hänt ett enda dugg sedan beslutet togs i juni angående personalen mer än att ProdMA förmodligen kommer att komma in efter Electrolux - så pass begriper vi, eftersom det står material i våra hyllor märkta med ”ProdMA” och det provkörs saker runt om i verkstan. Eller ska fler Mariestadföretag in och provköra och greja i våra hörn typ Svetsbolaget, Bruket, RMIG eller nåt annat?

Vi har slitit ut oss i många år för att hålla aktieägare nöjda. Nu är det dags för betalning till oss! Det räcker inte att ”muntra upp oss med en semla”!

Inriktningsbeslutet att flytta Torsviks reservdelslager hit är ju positivt och det hoppas vi på. Men vad händer med oss som inte passar in varken på ProdMA eller Spare Parts? Vad händer med oss som är runt 60+? Vad är en bättre lösning för oss som nått 59+? Utbildning? Med våra utslitna kroppar?

Flera trötta och slitna E-luxare

Vi ska hunsas runt och dom som nu vågar säga något om det, kallas upp till chefen för enskilt samtal. Detta är inte okej! Detta har tydligen drabbat även fackliga företrädare. Ni kan inte skrämma oss till tystnad när vi behandlas som en skock dumma får. Vi ser och hör vad som händer med våra egna.

Vi kräver att det förhandlas fram lösningar för oss och det snabbt! Sitt inte och tro att dom där 94 miljonerna ska det sparas på för det finns ju tydligen mer att hämta om det behövs. Utbildningar, ”in i kaklet bonusar”, pensioneringar från det år man blir 59 år, avgångsvederlag typ 1000 kr/anställningsmånad och annat våra klubbar föreslagit och som bara avfärdats och inte förhandlats vidare om.

Det har inte hänt ett enda dugg sedan beslutet togs i juni angående personalen mer än att ProdMA förmodligen kommer att komma in efter Electrolux - så pass begriper vi, eftersom det står material i våra hyllor märkta med ”ProdMA” och det provkörs saker runt om i verkstan. Eller ska fler Mariestadföretag in och provköra och greja i våra hörn typ Svetsbolaget, Bruket, RMIG eller nåt annat?

Vi har slitit ut oss i många år för att hålla aktieägare nöjda. Nu är det dags för betalning till oss! Det räcker inte att ”muntra upp oss med en semla”!

Inriktningsbeslutet att flytta Torsviks reservdelslager hit är ju positivt och det hoppas vi på. Men vad händer med oss som inte passar in varken på ProdMA eller Spare Parts? Vad händer med oss som är runt 60+? Vad är en bättre lösning för oss som nått 59+? Utbildning? Med våra utslitna kroppar?

Flera trötta och slitna E-luxare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.