10 feb 2016 10:20

10 feb 2016 10:20

Dribblar med sanningen

INSÄNDARE: Rovdjur

Replik. Svar till Anders Ekholm i MT 5/2

När Sten Bergheden skriver om vargproblemet skriver han givetvis om hela Sverige. Att dra upp statistik om Västra Götalands län, där vargproblemen på allvar ännu inte nått, är att dribbla med sanningen.

Hur mår viltstammarna i Värmland och Dalarna, till exempel? Hur många fårägare ger upp där? Hur många hundar har dödats?

Sedan har vi de stora kostnader som går åt till att importera, flytta, spåra och forska om dessa skadedjur. Dessa siffror bör man först redovisa innan man börjar rabbla upp de småsummor som läggs på stängsel och ersättning för dödade och skadade djur till utsatta djurägare.

Här i norra Skaraborg har vi haft tur än så länge. De hitflyttade ryska vargarnas valpar har dragit norrut eller omkommit, vilket skonat många både vilda och tama djur hos oss. Nu föds nya valpar och ingen vet vilka skador de kan vålla om oturen är framme.

Att vara ”vargkramare” kan vara livsfarligt. Se på djurskötaren som dödades av vargarna på Kolmården.

Skaraborgare

När Sten Bergheden skriver om vargproblemet skriver han givetvis om hela Sverige. Att dra upp statistik om Västra Götalands län, där vargproblemen på allvar ännu inte nått, är att dribbla med sanningen.

Hur mår viltstammarna i Värmland och Dalarna, till exempel? Hur många fårägare ger upp där? Hur många hundar har dödats?

Sedan har vi de stora kostnader som går åt till att importera, flytta, spåra och forska om dessa skadedjur. Dessa siffror bör man först redovisa innan man börjar rabbla upp de småsummor som läggs på stängsel och ersättning för dödade och skadade djur till utsatta djurägare.

Här i norra Skaraborg har vi haft tur än så länge. De hitflyttade ryska vargarnas valpar har dragit norrut eller omkommit, vilket skonat många både vilda och tama djur hos oss. Nu föds nya valpar och ingen vet vilka skador de kan vålla om oturen är framme.

Att vara ”vargkramare” kan vara livsfarligt. Se på djurskötaren som dödades av vargarna på Kolmården.

Skaraborgare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.