19 jan 2016 16:50

19 jan 2016 16:50

Hur långt ska byggfusket gå?

INSÄNDARE: Bostadsbyggande

Kvalitet. Här talas om hur vi ska öka takten av bostadsbyggandet. Men det nämns inte ett ord om byggfusket som många retar sig på i olika lägen. Vi talar ju om att ackorden kan bidra till fel på grund av att man vill öka sina löner. Men det nämns aldrig att företagen har intressen av att öka sin lönsamhet.

Det är väl hög tid att ta tag i byggfusket, istället för att tala om att öka farten på bostadsbyggandet. Vi kan ju tolka det som om man ökar takten på bostadsbyggandet, utan att ställa krav på kvalitén ger det ett resultat av massproduktion av dåligt byggda bostäder som inte är lönsamma och trevliga att bo i. Och man kan ju verkligen undra varför det inte talas mer om byggfusket som beror på många olika faktorer. Bland annat arbetar ju personal med undermålig kunskap till låga löner och konkurrerar med kunnig personal som köper varor och tjänster så att marknadskrafterna fungerar.

Eller kan vi hålla ner kostnaderna hur mycket som helst, och ändå så har människor pengar att betala med. När fuskbyggena är färdiga vill ju husägaren ha bra betalt för boendet, för att ta ett exempel. Det kanske är tid att vi börjar räkna lite längre på ekvationerna, och inte bara hålla oss till önsketänkandet att, ”det ordnar sig väl på något sätt”.

Rune Jakobsson

Det är väl hög tid att ta tag i byggfusket, istället för att tala om att öka farten på bostadsbyggandet. Vi kan ju tolka det som om man ökar takten på bostadsbyggandet, utan att ställa krav på kvalitén ger det ett resultat av massproduktion av dåligt byggda bostäder som inte är lönsamma och trevliga att bo i. Och man kan ju verkligen undra varför det inte talas mer om byggfusket som beror på många olika faktorer. Bland annat arbetar ju personal med undermålig kunskap till låga löner och konkurrerar med kunnig personal som köper varor och tjänster så att marknadskrafterna fungerar.

Eller kan vi hålla ner kostnaderna hur mycket som helst, och ändå så har människor pengar att betala med. När fuskbyggena är färdiga vill ju husägaren ha bra betalt för boendet, för att ta ett exempel. Det kanske är tid att vi börjar räkna lite längre på ekvationerna, och inte bara hålla oss till önsketänkandet att, ”det ordnar sig väl på något sätt”.

Rune Jakobsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.