17 dec 2015 15:56

17 dec 2015 15:56

Enkel regel att börja med

INSÄNDARE: Keps

Respekt. Hur länge har inte diskussionen om keps inomhus legat och pyrt?

Jag jobbar inom skolan och titt som tätt dyker den här frågan upp. Det är som en ”gnällig mamma” (MT 17/12) skrev: en accessoar idag mer än en praktisk huvudvärmare. Men det går inte att komma ifrån att det är ohyfsat att behålla kepsen på om reglerna säger att mössan ska av inomhus. Själv störs jag inte det minsta av detta, men eftersom en äldre generation faktiskt gör det så kan man visa lite respekt. Det är vad föräldrarna borde lära ut till sina barn. Kan man inte ens anpassa sig efter en enkel klädkod, hur tror ni då att era ungdomar ska klara av dagens krav? Framförallt är det inget vi i skolan ska behöva tjata om utan något som föräldrarna borde förklara.

Jag kan hålla med om att kepsen kan fungera som skygglappar, men då handlar det mer om att markera grupptillhörighet och en attityd att strunta i reglerna. De ömsinta mammorna borde kanske fundera på orsaken till att kepsen inte är på därhemma. Där finns kanske ingen som blir upprörd eller någon grupp att tillhöra.

Jag tror att ni gör era barn en otjänst som inte förklarar att vissa regler måste alla faktiskt följa hur trist det än är. Har man problem och känner sig utsatt så kan den lilla enkla detaljen, att ta av kepsen, vara något bra att börja med. Se det som en övning i livets hårda skola.

Kepsen är också en macho-grej. Tuffa killar behöver minsann inte följa reglerna. Var rädda om barnen och visa respekt. Det gör man inte genom att tillåta allting i ett evigt curlande.

Maja

Jag jobbar inom skolan och titt som tätt dyker den här frågan upp. Det är som en ”gnällig mamma” (MT 17/12) skrev: en accessoar idag mer än en praktisk huvudvärmare. Men det går inte att komma ifrån att det är ohyfsat att behålla kepsen på om reglerna säger att mössan ska av inomhus. Själv störs jag inte det minsta av detta, men eftersom en äldre generation faktiskt gör det så kan man visa lite respekt. Det är vad föräldrarna borde lära ut till sina barn. Kan man inte ens anpassa sig efter en enkel klädkod, hur tror ni då att era ungdomar ska klara av dagens krav? Framförallt är det inget vi i skolan ska behöva tjata om utan något som föräldrarna borde förklara.

Jag kan hålla med om att kepsen kan fungera som skygglappar, men då handlar det mer om att markera grupptillhörighet och en attityd att strunta i reglerna. De ömsinta mammorna borde kanske fundera på orsaken till att kepsen inte är på därhemma. Där finns kanske ingen som blir upprörd eller någon grupp att tillhöra.

Jag tror att ni gör era barn en otjänst som inte förklarar att vissa regler måste alla faktiskt följa hur trist det än är. Har man problem och känner sig utsatt så kan den lilla enkla detaljen, att ta av kepsen, vara något bra att börja med. Se det som en övning i livets hårda skola.

Kepsen är också en macho-grej. Tuffa killar behöver minsann inte följa reglerna. Var rädda om barnen och visa respekt. Det gör man inte genom att tillåta allting i ett evigt curlande.

Maja

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.